Španski kardinal Aguilar: Homoseksualnost je moguće liječiti

Radiosarajevo.ba
Španski kardinal Aguilar: Homoseksualnost je moguće liječiti

Izjava Španca Fernanda Sebastiana Aguilara, kojeg je papa Franjo nedavno imenovao za kardinala, u vezi sa pripadnicima LGBT zajednice pokrenula je velike polemike, javlja Anadolu Agency.

U izjavi za jedan španski list, Aguilar je kazao da je homoseksualizam “nedostatak spolnog identiteta“, koji se može “normalizovati liječenjem“.

“Vidjeti homoseksualca kao nedostatnog nije uvreda, nego pomoć. Zato što se homoseksualizam može izliječiti odgovarajućim liječenjem. To nije uvreda. Jer dobar prijatelj mora reći nedostatak onom drugom. To je nešto kao visok pritisak. Kada im se kaže, umjesto da se naljute, trebali bi se zapitati kako da to isprave. U našim tijelima ima mnogo toga nedostatnog. Homoseksualizam je nešto što ima kraj i pogriješit će onaj ko ne dođe na kraj“, rekao je on.

Lider glavne opozicione Socijalno radničke partije u Malagi Maria Gamez, putem pisanog saopćenja osudila je izjavu kardinala Aguilara, kazavši da su njegove izjave “protiv ustava i uvredljive“.

Papa Franjo je do sada bio poznat po stavu da “želi razbiti predraduse crkve prema homoseksualcima“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije