Španska policija zaplijenila 60 miliona eura vrijedne artefakte ukradene iz Ukrajine

0
AA
Španska policija zaplijenila 60 miliona eura vrijedne artefakte ukradene iz Ukrajine
Foto: Twitter / Španska policija / Ilustracija

Španska policija saopštila je u ponedjeljak da je zaplijenila drevne zlatne artefakte ukradene u Ukrajini čija se vrijednost procjenjuje na 60 miliona eura.

Policija je uhapsila pet osoba, troje Španaca i dvoje Ukrajinaca, zbog pokušaja prodaje 11 komada u Madridu.

Zlatnici, uglavnom nakit, datiraju iz skitskog doba u periodu između 8. i 4. vijeka prije Nove ere. U to vrijeme, Skiti, drevni istočnoiranski narod, migrirali su iz centralne Azije u današnju Ukrajinu i južnu Rusiju.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Mnogi od artefakata bili su izloženi u Kijevu između 2009. i 2013. Nakon toga su predati pravoslavnom svešteniku, koji je u dosluhu sa drugima krivotvorio dokumente o porijeklu komada, navodi španska policija.

Prije maja 2016. kolekcija je ilegalno prokrijumčarena iz zemlje kako bi se prodavala na crnom tržištu.

Španske vlasti su naslutile da neko pokušava da proda vrijedan zlatni nakit izvan službenih kanala, poput aukcijskih kuća.

Otkriveno šta radi Vladimir Putin u pozadini rata u Izraelu

Otkriveno šta radi Vladimir Putin u pozadini rata u Izraelu

Agenti su tada u sefu u Madridu otkrili drevni zlatni pojas sa glavama ovnova. Jedan od osumnjičenih ga je navodno privatno prodao jednom biznismenu.

Španija je sarađivala s ukrajinskim stručnjacima kako bi otkrila porijeklo predmeta i da je jedna osoba uključena u lanac krijumčara pokušavala prodati još jedan komad iz kolekcije.

Tada su agenti uspjeli razbiti navodnu kriminalnu mrežu koja se bavila ilegalnom trgovinom kulturnim dobrima iz Ukrajine i zaplijeniti preostalih 10 komada. 

U maju je španska policija vodila još jednu međunarodnu operaciju uz podršku Europola i Interpola. To je dovelo do 60 hapšenja i pronalaska 11.049 ukradenih artefakata, uključujući antičke novčiće, vjerske skulpture, rimsku mramornu bistu i 77 drevnih italijanskih knjiga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije