Španija: Uhapšen evropski 'boss' trgovine drogom

Radiosarajevo.ba
Španija: Uhapšen evropski 'boss' trgovine drogom

Španska civilna garda je danas saopćila da je uhapsila u novembru u Andaluziji međunarodno traženog Britanca zbog trgovine drogom  i ubistava.

Četrdesetčetverogodišnji Robert Dawes, porijeklom iz engleskog grada Nottingham, uhapšen je "u zoru 12. novembra" na Obali Costa del Sol (na jugu Španije) u operaciji koju je koordinirao Europol, precizirao je glasnogovornik Civilne garde.

U malom ljetovalištu Benalmadena (pokrajina Malaga), jedna mala interventna jedinica civilne garde je upala u kuću u kojoj je on luksuzno živio, okružen porodicom, poslugom i tjelohraniteljima, precizirano je  u saopćenju.

Robert Dawess je bio pod istragom od 2007. godine kao "vođa kriminalne organizacije, najveće u Velikoj Britaniji i Evropi, koja je trgovala drogom, a odgovorni su i za pranje novca i ubistva", saopćila je policija.

Grupa policajaca iz različitih zemalja je specijalno bila angažirana da istražuje ovu organizaciju. Ona je imala veze u Portugalu, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Velikoj Britaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Pakistanu, Venecueli, Ekvadoru i Meksiku, kao i s kalabrijskom mafijom na jugu Italije.

Operacije koje su omogućile njegovo hapšenje bile su koorinirane s pripadnicima španske civilne Garde, britanske Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala (NCA) i francuskog Ureda za suzbijanje nelegalne trgovine opijata (Octris).

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije