Šokantna razina diskriminacije manjina u EU

Radiosarajevo.ba
Šokantna razina diskriminacije manjina  u EU

Imigranti i manjine u Evropskoj uniji suočavaju se sa "šokantnom" razinom diskriminacije, a većina te incidente ne prijavljuje vlastima, navodi se u izvještaju EU-ove Agencije za temeljna prava (FRA) objavljenom u srijedu, prenosi Fena.

Istraživanje kojim je obuhvaćeno 23.000 ljudi iz svih država članica EU-a pokazuje da se etničke manjine suočavaju s diskriminacijom u gotovo svakom aspektu svoga svakodnevnog života, od radnog mjesta do učionica i čekaonica u bolnicama.

Najteže pogođena skupina su Romi, a za njima slijede stanovnici supsaharske i Sjeverne Afrike, navodi se u izvještaju.

Ovo je prvi put da je EU, koja je uvela zakon protiv diskriminacije 2000., provela anketu na temu diskriminacije na tako velikom uzorku populacije, saopćili su istraživači, a prenijele agencije.
"Podaci su za mnoge skupine prilično šokantni", izjavila je voditeljica istraživačkog tima Jo Goodey i dodala da istraživanje pokazuje kako je riječ o problemu čijem je rješavanju neophodno pristupiti.

Diskriminacija je najizraženija na poslu i prilikom traženja posla, "što je naravno ključno kada pomislite da se nalazimo u vremenu ekonomske krize", rekla je Goodey.

Manjine nailaze na diskriminaciju i u područjima zdravstva, stanovanja, obrazovanja i provedbe zakona, pa je tako jedan od pet Sjevernoafrikanaca prijavio da ga je policija zaustavila zbog rase kojoj pripada, dodala je ona.

Više od 80 posto ispitanika nije prijavilo diskriminaciju vlastima jer vjeruju da se ništa ne bi dogodilo, a gotovo polovica nije bila upoznata da postoje zakoni protiv diskriminacije, navodi se u izvještaju FRA.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije