Snježne padavine izazvale saobraćajni kolaps širom svijeta

Radiosarajevo.ba
Snježne padavine izazvale saobraćajni kolaps širom svijeta
Najjača mećava u posljednjih 100 godina u Moskvi, stotine sudara sa žrtvama u SAD-u zbog snježnog nevremena, blokiran saobraćaj u Japanu, niske temperature i obilne snježne padavine u Europi - to je aktuelna slika vremena u svijetu.

Komunalne službe u Moskvi morat će očistiti skoro 72 miliona kubnih metara snijega, nakon najvećih padavina u ovom vijeku koje su zadesile ovaj grad tokom vikenda, rekao je danas zamjenik gradonačelnika Pjotr Birjukov.

"Skoro 72 miliona kubnih metara snijega koji je napadao ovih dana mora biti očišćeno. Očistili smo 1,2 miliona kubnih metara jučer, a danas će biti još. Oko 16 miliona kubnih metara snijega je uklonjeno ove zime", rekao je Birjukov, prenosi Tass.

On je istaknuo da će posebnu pažnju imati čišćenje snijega na prostoru oko 17.000 zgrada. Prema njegovim riječima, pažnja će prvenstveno biti usmjerena na glavne gradske objekte.

"Prije svega, zadatak je čišćenje puteva, trotoara, pristupa metro stanicama, Moskovska centralna kružna željeznička linija (MCK) i društveno važni objekti", rekao je on.

Sveukupno, visina snježnog pokrivača je u Moskvi ove zime dostigla 164 centimetra, a još šest do osam centimetara se očekuje da napada u narednim danima. U američkim saveznim državama Iowa i Misuri zbog snježnog nevremena dogodile su se stotine saobraćajnih udesa, u kojima je bilo poginulih i povrijeđenih.

Vlasti američke savezne države Iowa danas su saopćile da je, zbog snježnog nevremena, u 185 saobraćajnih udesa poginulo sedam osoba, a da se pet hospitaliziranih nalazi u kritičnom stanju.

Istovremeno, vlasti američke savezne države Missouri saopćile su da je pet osoba nastradalo i na desetine povrijeđeno u više od 650 sudara na snijegom zavejanim putevima, prenio je AP.

Saobraćajna policija Missourija je objavila da su nesreće krenule kada je snijeg počeo padati u ponedjeljak popodne, a vlažni kolovozi se zaledili usljed niskih temperatura.

Navedeno je da je najveći sudar bio na međudržavnom autoputu 44 u blizini Maršfilda, gdje je između 60 i 80 vozila oštećeno i stradao 55-godisnji muškarac iz Kalifornije. Snijeg je danas potpuno blokirao saobraćaj u prefekturi Fukui u Japana, a više od 1.000 vozila ostalo je zarobljeno na putevima, javljaju tamošnji mediji.

Visina snježnog pokrivača iznosi 1,3 metra, a meteorolozi su saopćili da su ovo najveće padavine u posljednje četiri decenije u toj zemlji. Japanski zvaničnici saopćili su da su zatražili pomoć vojske.

Ni Europa nije pošteđena - na sjeveru Španije napadale su velike količine snijega, dok je u prijestonici Madridu, saobraćaj otežan, a blokirani su i mnogi putevi koji vode ka Madridu. Nakon poplava, Pariz su pogodile snježne padavine, zbog čega je izdato upozorenje, a prema prognozama meteorologa, padavine se očekuju i u narednim danima.

Britanski meteorolozi prognoziraju da će ledeni talas pogoditi Veliku Britaniju, što je među starijim stanovništvom probudilo sjećanja na katastrofalne mećave koje su ovu državu pogodile 1978. godine. Saobraćaj se odvija otežano, a očekuje se da će tokom vikenda temperatura pasti i do minus 14 stepeni celzijusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije