! / Snimak nogometaša koji sipa gorivo, najbolji dokaz šta se događa u Britaniji

28. 09. 2021. u 22:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Britanski vozači frustrirani su jer moraju satima tragati za benzinom i čekati na benzinskim stanicama nakon što je u većim gradovima nestalo goriva jer nema dovoljno vozača kamiona pa je vlada  Velike Britanije stavila vojsku u stanje pripravnosti.

Ministar za poslovanje, energiju i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng rekao je u utorak da je ograničen broj vojnih vozača kamiona stavljen u stanje pripravnosti kako bi mogli prevoziti gorivo ako bude potrebno.

"Ne mogu vjerovati, ovo je ludo", rekao je David Scade, 33-godišnji dostavljač koji se satima vozio u potrazi za gorivom u Londonu, prenosi Jutarnji.

"Govore da nema nestašice, ali mislim da svi sada paničare", dodao je.

Na nekim crpkama izbile su svađe. Britansko medicinsko udruženje poručilo je da bi zdravstveni djelatnici trebali imati prioritet za kupovini benzina kako bi mogli raditi.

Kakva je kriza s gorivom u Engleskoj možda najbolje svjedoči jedan snimak s Instagrama koja prikazuje nogometnu legendu Paula Scholesa kako uz cestu dolijeva benzin iz karnistera u svoj više od 113.000 eura (oko 212.000 maraka) vrijedan Mercedes 4MATIC.

Snimak je objavila jučer njegova kćer Alicie, taman za vrijeme kaosa na benzinskim pumpama, gdje se Britanci posljednjih dana bore za gorivo.

Zemlju je zadnjih sedmica zahvatio haos jer je manjak vozača kamiona izazvao zastoje u lancu opskrbe, a porast veleprodajnih cijena plina doveo energetske kompanije na rub propasti.

Paul Scholes sipa gorivo iz kanistera - undefined

Printscreen: Paul Scholes sipa gorivo iz kanistera

Očekuje se porast cijena energenata za kućanstva i cijelog spektra potrošačke robe.

Vlada, energetske tvrtke i benzinske postaje ističu da zaliha goriva ima dovoljno, ali manjak vozača i panična kupnja iscrpili su sustav.

U dijelovima zemlje bez benzina je ostalo 50 do 90 posto stanica, po sektorskom udruženju PRA koje zastupa 65 posto od 8.380 britanskih benzinskih pumpi.

Vlada je u nedjelju objavila da planira izdati privremene vize za 5.000 stranih vozača kamiona. No neki poljski prijevoznici ocijenili su ponudu smiješnom i poručili da će je rijetki prihvatiti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)