Snijeg zatrpao Evropu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Snijeg zatrpao Evropu (VIDEO)

Aerodrom Gatwick (foto: Getty Images)


Snježne padavine koje su pogodile Evropu uzrokovale su velike problem u saobraćaju, zatvorena su najmanje četiri velika evropska aerodrome, a u Poljskoj je zbog niskih temperature zablježeno osam smrtnih slučajeva, prenosi BBC.

Zbog jakog snijega i temperatura ispod nule najmanje četiri velika europska aerodroma danas su zatvorena, među njima i Gatwick, jedan od najprometnijih britanskih.

Zatvoreni su i aerodromi u Edinburghu, Lyon-Bron u Francuskoj, kao i drugi najprometniji švicarski aerodrom, onaj u
Ženevi. Aerodrom u Zürichu prijavio je zakašnjenja i otkazivanja letova. Aerodrom u Frankfurtu i dalje radi, ali više letova je otkazano zbog nevremena.
Eurocontrol, europska agencija za kontrolu zračnog saobraćaja, također je prijavila velika zakašnjenja u Belgiji i Španiji.

Aerodrom u Ženevi ostat će zatvoren najmanje do 14 sati. Gatwick će ostati zatvoren najranije do sutra ujutro, zbog čega će biti propušteno najmanje 600 letova. Osim aerodroma, zbog snježnog haosa zatvorene su i mnoge željeznice zbog čega vozovi širom Evrope stoje.

Temperature i do -26
U Poljskoj se temperature spuštaju do -26, zbog čega je već zabilježeno osam smrti beskućnika. U Moskvi je zabilježena najniža temperatura na današnji dan od 1931. godine, čak -23.6 stupnjeva. U Njemačkoj je također tvrde kako već vijekovima temperature na 1. decembar nisu bile toliko niske, kreću se oko -18.

Hiljade škola je zatvoreno u Velikoj Britaniji, a policija iz nekih dijelova zemlje tvrdi kako nikad dosad nisu vidjeli takve vremenske uslove. Njihovi meteorolozi najavljuju još padavina. Stotine Britanaca zapeli su u automobilima i vozovima u mećavi, zbog čega su morali potražiti zaklon u privremenim skloništima. Vlasti su poslale apel građanima da ne kreću na put ako to nije sasvim neizbježno. U Njemačkoj također ne rade škole.

Snijeg okovao i Hrvatsku

Snijeg je ponovo okovao i Hrvatsku, a najgore je u Gorskom Kotaru i Lici, te u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Iz HAK-a poručuju da su uvjeti na cesti izuzetno nepovoljni za vožnju; u onim dijelovima zemlje u kojima nije na snazi upozorenje zbog zimskih uslova, prenosi Index.hr.


http://www.youtube.com/watch?v=0cF7jCmqpaQ&feature=player_embedded#!


radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije