Snažno nevrijeme zahvatilo Italiju, ima stradalih

0
Radiosarajevo.ba
Snažno nevrijeme zahvatilo Italiju, ima stradalih
FOTO: Screenshot / Snažno nevrijeme pogodilo Italiju

Italijansko Ministarstvo civilne zaštite izdalo je najteže vremensko upozorenje za dijelove Sicilije i Calabrije, jer su jug zemlje u nedjelju i ponedjeljak pogodile jake oluje i poplave.

Tijelo 67-godišnjeg muškarca zahvaćenog bujnim poplavama u blizini sicilijanskog grada Scordia pronašli su spasioci u nedjelju, dok se njegova 54-godišnja supruga i dalje vodi kao nestala, javlja novinska agencija Ansa.

Par je navodno pokušao da pobjegne iz tog područja svojim automobilom prije nego što ih je odnijela nabujala voda.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Web stranica italijanske nacionalne vatrogasne službe objavila je u ponedjeljak da su njeni vatrogasci izveli 580 spašavanja povezanih s poplavama u razmaku od 24 sata, izvodeći 400 spasilačkih misija na Siciliji i 180 u Calabriji, prenosi portal thelocal.it

Odjel za civilnu zaštitu izdao je upozorenje u nedjelju navečer, a na istoku Sicilije i jugu Calabrije stavljena je crvena uzbuna.

Drugi dijelovi obje regije i dio susjedne regije Basilicata stavljeni su pod narandžastu uzbunu (obilne padavine, klizišta i rizik od poplava), dok su druga područja Basilicate i veći dio jugoistočne regije Puglia pod žutom uzbunom (lokalizirana jaka i potencijalno opasne padavine).

Škole su zatvorene u ponedjeljak u sicilijanskim gradovima Catania i Syracuse i provincijama Messina, Agrigento i Enna, izvještavaju sicilijanske novine Giornale di Sicilia. Mnoge škole su također zatvorene i u calabrijskim provincijama Reggio Calabria, Catanzaro i Vibo Valentia, prema lokalnom novinskom izdanju LaCNews24.

U ponedjeljak je stranica Il Meteo za vijesti o vremenu izvijestila da je ciklon koji pogađa jug pojačan u intenzitetu i da je poboljšan u mediteranski uragan, s potencijalom da dostigne brzinu vjetra do 120 km/h.

Očekuje se da će loše vrijeme na jugu potrajati najmanje do sredine sedmice, navodi se na sajtu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije