Snažna oluja poharala Kaliforniju: Evakuacija u toku, ima i stradalih

Tanjug
Snažna oluja poharala Kaliforniju: Evakuacija u toku, ima i stradalih
PrtScr / Drama u Kaliforniji
Snažna oluja izazvala je haos u Južnoj Kaliforniji izazvavši poplave i druge probleme, a na desetine letova su otkazane na aerodromu u San Francisku.

Vatrogasna služba Los Angelesa je saopćila da je u nekim dijelovima grada došlo do nestanka struje  - više od 60.000 ljudi u ovom gradu je tako, zbog stotina oborenih stabala i desetina palih dalekovoda, ostalo bez električne energije.

Oluja je, bjesneći sinoć, obarala drveće i dalekovode, pa je jedan muškarac poginuo od strujnog udara, dok je jedna osoba izgubila život u potopljenom automobilu.

U najugroženijim dijelovima Kalifornije naložene su evakuacije stanovništva zbog opasnosti od klizišta i nabujalih rijeka.

Zbog oluje je odloženo ili otkazano više od 300 letova sa Međunarodnog aerodroma u Los Angelesu i ka njemu.

Obilne kiše pretvorile su rijeke i potoke u snažne bujice i pokrenule klizišta sa brdovitih područja, dok je više puteva blokirano usled poplava.

Oluja je najsnažnija na jugu Kalifornije, ali se brzo širi ka San Francisku na sjeveru, mada se ne očekuje da će donijeti značajne padavine na krajnjem sjeveru gdje je zbog oštećenja brane na jezeru Orovil prošlog vikenda evakuisano 188.000 ljudi.

Nacionalna meteorološka služba upozorava da bi ovo mogla biti jedna od najjačih oluja koje su pogodile južnu Kaliforniju od januara 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije