Zemljotres pogodio Tursku i Grčku: Dvoje poginulih, 200 povrijeđenih

Radiosarajevo.ba
Zemljotres pogodio Tursku i Grčku: Dvoje poginulih, 200 povrijeđenih
Snažan zemljotres magnitude 6,7 pogodio je sinoć područje u blizini glavnih turskih i grčkih turističkih destinacija na Egejskom moru, pri čemu je poginulo dvoje, dok je povrijeđeno skoro 200 ljudi.

Najviše povrijeđenih,  oko 120, je na grčkom na ostrvu Kos i dok je više od 70 na turskom teritoriju.

Preko uskog kanala u Egejskom moru, u turskom Bodrumu, oko 70 ljudi je primljeno u bolnice, ozlijeđeno u pokušaju da pobjegnu od potresa koji je iza 1:30 sati prema lokalnom vremenu pogodio to područje.

Grčke vlasti stavile su na raspolaganje helikoptere da bi se ranjeni prevezli na veći otok Rodos, kako bi im se pružila liječnička pomoć, kazao je čelnik južnoegejske regije Yiorgos Hadjimarkou.

Iz geološke službe Sjedinjenih Američkih Država (USGS), koja prati zemljotrese, rečeno je da se radi o plitkom zemljotresu, na samo deset kilometra od morskog dna, sjeverozapadno od primorskog grada Marmaris. Epicentar je na samo 20 kilometra od turskog odmarališta Bodrum, 16 kilometara istočno-sjeveroistočno od Kosa.

Turski gradovi Bodrum i Datka, kao i Kos i otočki arhipelag Dodoekanseki su velike turističke destinacije. Nadležni iz ostvrske bolnice rekao je za agenciju AFP da su preminuli usmrćeni kada se tavan objekta obrušio na njih. Grčki vatrogasci naveli su da su spasili troje povrijeđenih iz urušene zgrade.

Predsjednik Turske službe za vanredne situacije (AFAD) Mehmet Halis Bilden upozorio je građane na manje zemljotrese, koji slijede nakon velikog i dodao da nema većih posljedica ili šteta u Turskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije