Smrtno oboljela žena ne može izvršiti samoubistvo

Radiosarajevo.ba
Smrtno oboljela žena ne može izvršiti samoubistvo


Žalbeni sud Irske je odbio zahtjev Marie Fleming (59) oboljele od multiple skleroze da joj muž pomogne u izvršenju samoubistva i okončanju ove neizlječive bolesti, piše Anadolija.

Fleming je radila kao nastavnica u školi County Wicklowu, a 1986. godine joj je dijagnosticirana multipla skleroza. Ona je od Visokog irskog suda zatražila dozvolu da joj suprug „okonča životnu agoniju“, ali je sud odbio takav zahtjev nakon parnice u januaru. Fleming je potom uložila žalbu, ali je i Žalbeni sud odbio taj zahtjev sa obrazloženjem da se radi o tragičnom slučaju u kojem se traži pomoć za izvršenje samoubistva, koje je zakonom strogo zabranjeno.

Irska je zemlja sa najvećim brojem samoubistava u Evropi, a od 1993. godine se samoubistvo smatra krivičnim djelom, dok se za pomaganje pri izvršenju samoubistva predviđa zatvorska kazna od 14 godina.

Fleming trenutno živi sa svojim suprugom i dvoje djece. U potpunosti je nepokretna i pati od velikih i konstantnih bolova.

Advokati Flemingove tvrde da zakon o zabrani eutanazije diskriminira oboljele od smrtonosnih bolesti koji podnose velike bolove. Zahtijevaju odobrenje uskraćivanja muka njihove štićenice Flemig.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije