Smrtne kazne za 'homoseksualno ponašanje'

Radiosarajevo.ba
Smrtne kazne za 'homoseksualno ponašanje'

Uprkos naporima aktivista iz cijelog svijeta, Vlada Ugande u parlamentu je odobrila prijedlog zakona koji predviđa smrtne i doživotne zatvorske kazne za 'homoseksualno ponašanje'. Time je zakon nazvan Ubij gejeve prošao prvo izglasavanje u ugandanskom parlamentu.

Advokat Ladislaus Rwakafuzi ispričao je CNN-u pojedinosti zakona.

"U prijedlogu zakona, koji je prvi put predstavljen u parlamentu 2009. kao Ubij gejeve zakon, ipak je izmijenjena stavka o smrtnoj kazni za homoseksualno ponašanje. No, ova je kazna zamijenjena kaznom doživotnog zatvora. I dok su seksualni odnosi između osoba istog spola odavno ilegalni, kada bi novi zakon prošao u parlamentu postao bi najstroži antigej zakon na svijetu".

Šta donosi novi zakon?

Novi zakon predlaže oštrije kazne za sve lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe koje su i proteklih godina svakodnevno doživljavale nasilje, diskriminaciju, osude i progone od strane većinskog društva, a zakon bi značio i podsticanje nasilja i progona homoseksualnih osoba.

Svoju zabrinutost uvođenjem novog zakona izrazila je i organizacija Amnesty International. Predstavnik za južnu Afriku Noel Kututwa, bijesan je zbog razvoja događaja.

"Ovaj zakon više ne ulazi u kategoriju diskriminacije. On prelazi svaku granicu individualnog i privatnog. Seksualna orijentacija je doista stvar prava svake individue da odluči kako želi živjeti", izjavio je on.

Sredinom ovoga mjeseca, zastupnica u parlamentu Rebecca Kadaga govorila je da zakon treba biti što prije izglasan kako bi ugandanski narod dobio "Božićni poklon".

Zakon vrijedi za sve

Svi koji sudjeluju u 'homoseksualnim aktivnostima' bit će kažnjavani, što znači da će osobe koje iznajmljuju stan homoseksualnoj osobi ili paru završiti u policijskoj stanici. Isto će se dogoditi onima koji odbiju prijaviti gej osobu policiji, kao i svima koji će na bilo koji način zagovarati prava LGBT osoba.

Protiv monstruoznog zakona pokrenuta je peticija koja se može potpisati ovdje.

Prošle je godine na smrt pretučen aktivist za ljudska prava David Kato, a za zločin nitko nije odgovarao. Vlada je nakon tog događaja poručila da je "ovo poruka svim LGBT osobama koje žive u Ugandi".

Homoseksualnost je zabranjena u većini afričkih zemalja, a u nekima se homoseksualne aktivnosti kažnjavaju smrću.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije