Smrtne kazne i doživotni zatvor za homoseksualce

Radiosarajevo.ba
Smrtne kazne i doživotni zatvor za homoseksualce

Glasnogovornica parlamenta Ugande, Rebecca Kadaga, potvrdila je da će prijedlog zakona koji će institucionalizirati nasilje nad homoseksualnim osobama biti službeno odobren do kraja 2012. godine, uprkos kritikama iz cijelog svijeta.

Kadaga je saopštila da će zakon protiv homoseksualnosti biti odobren u decembru budući da ga „sve više državljana Ugande zahtijeva“. Ona je navela da će ovaj zakon biti „božićni poklon narodu Ugande“, te se osvrnula i na „ozbiljnu opasnost“ koja društvu prijeti od homoseksualnih osoba.

Zakon će utvrditi kriminalizaciju istospolnih veza, a prekršioci će se suočavati sa smrtnom kaznom ukoliko su povratnici u počinjenju djela, HIV pozitivni ili predstavnici vlasti. Kod lakših oblika kršenja ovog zakona u Ugandi predviđena kazna je doživotni zatvor.

Ubistva homoseksualaca u Ugandi nisu rijetkost: aktivista za prava LGBT osoba David Kato ubijen je u januaru 2011., netom nakon što su lokalne novine objavile njegovu i fotografije drugih gay osoba pozivajući čitaoce da ih „objese“.

Prvobitno predložen vladi 2009. godine, prijedlog zakona protiv homoseksualnosti privremeno je stavljen po strani, upravo zbog međunarnodne osude. Nekoliko evropskih država, na čelu sa Velikom Britanijom, zaprijetilo je ukidanjem humanitarne pomoći Ugandi ukoliko prihvati sporni zakon. Američki predsjednik Barack Obama ocijenio ga je „odvratnim“, a kanadski političar John Baird opisao ga je „zlim, odvratnim i nedoličnim“.

Prema rezultatima istraživanja Pew Research Centra iz 2010., homoseksualnost je moralno neprihvatljiva za 89 posto državljana ove afričke zemlje.

Vezano:
Uganda zabranila LGBT aktivističke organizacije

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije