Smijenjena jedina ministrica u vladi

Radiosarajevo.ba
Smijenjena jedina ministrica u vladi

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad smjenio je ministricu zdravstva Marzijeh Vahid Dastdžerdi, jedinu ženu u svojoj vladi, javila je u četvrtak državna televizija, a prenosi Fena.

Dastdžerdi je također prva ministrica u historiji Islamske Republike.

Iako nikakav razlog smjene nije objavljen, smatra se da je ona povezana s njenim pozivima da se povise cijene lijekova kako bi se država borila s nestašicama izazvanim međunarodnim sankcijama, prenosi BBC.

Ahmedinedžad je odbacio njene argumente, rekavši da su budžetske potrebe njenog ministarstva zadovoljene.

Analitičari tvrde da su međunarodne sankcije nanijele značajnu štetu iranskoj ekonomiji i da su dovele do naglog pada vrijednosti nacionalne valute.

Iako sankcije direktno ne pogađaju lijekove, one ograničavaju njihov uvoz zbog ograničenja nametnutih od međunarodne finansijske transakcije.

Uoči smjene, Dastdžerdi je izjavila da će zbog rasta vrijednosti stranih valuta prema iranskoj nacionalnoj valuti, neizbježno doći i do rasta cijena lijekova.

Dastdžerdi je prva ministrica u istoriji Islamske Republike iako je žena bila potpredsjednica države u vrijeme predsjednika Mohameda Hatamija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije