Slučaj u SAD: Tinejdžer spavao u ukradenom vozilu, policajac sjeo iza njega pa ga - upucao

0
Radiosarajevo.ba
Slučaj u SAD: Tinejdžer spavao u ukradenom vozilu, policajac sjeo iza njega pa ga - upucao
Foto: Printscreen / Twitter / Sve snimile kamere

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu smrti tinejdžera iz Washingtona kojeg je upucao policajac koji je sjedio iza njega u automobilu.

Dalaneo Martin (17) je 18. marta spavao u ukradenom parkiranom vozilu kada su došli policajci, otvorili vrata i pokušali ga uhapsiti.

Na snimcima s kamera koje se nalaze na uniformi policajaca vidi se kako policajci kradom ulaze u automobil s namjerom da uhapse prijestupnika. Osumnjičeni, koji je bio crnac, probudio se i pokušao odjuriti automobilom mada je policajac već bio na stražnjem sjedalu.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Policajac je naredio maloljetniku da zaustavi automobil, a zatim ga upucao s leđa.

"Stani. Stani ili ću pucati!" poručio je policajac 17-godišnjaku nekoliko sekundi prije nego što je više puta pucao iz vatrenog oružja, piše BBC.

Na snimcima se vidi kako se automobil zabija u kuću nekoliko sekundi kasnije i kako policajci na travnjaku ispred kuće pružaju prvu medicinsku pomoć tinejdžeru. Policajci kažu da je iz automobila pronađen pištolj.

Ministarstvo pravosuđa je saopćilo kako se radi o "tragičnom i uznemirujućem slučaju" te izrazilo sućut porodici i prijateljima ubijenog 17-godišnjaka. Predsjednik američkog sindikata Park Police branio je postupke policajca.

"Postojao je opravdan, zakonski razlog da policajac bude u automobilu, a upotreba sile je također bila opravdana. Sindikat stoji iza radnji koje je poduzela policija", rekao je Kenneth Spencer za Washington Post.
Majka ubijenog tinejdžera Terra Martin zatražila je da policajac koji je pucao u njenog sina dobije otkaz i da se procesira na sudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije