Slučaj u SAD: Amerikanac po noći slijedio Google karte, prešao preko srušenog mosta, utopio se

1
Radiosarajevo.ba
Slučaj u SAD: Amerikanac po noći slijedio Google karte, prešao preko srušenog mosta, utopio se
Foto: Printscreen / You Tube / Nesreća se dogodila prošle godine

Porodica Amerikanca koji se utopio nakon što je pokušao prijeći preko srušenog mosta tuži Google i tvrdi da je Philip Paxson preminuo jer kompanija nije ažurirala svoju kartu.

Most u Hickoryju u Sjevernoj Karolini urušio se devet godina prije nesreće, što nije bilo zabilježeno na mapi.

Paxson, otac dvoje djece, poginuo je u septembru 2022. nakon što se vozio kući sa zabave za deveti rođendan svoje kćerke koja je bila organizirana kod poznanika te je u trenutku smrti bio na njemu nepoznatom području. Njegova je supruga ranije odvezla kćerku kući, a on ostao pomoći pri čišćenju, piše BBC.

UEFA uoči finala Eura uvela novo pravilo: Mogao bi se dogoditi dosad neviđen scenarij

UEFA uoči finala Eura uvela novo pravilo: Mogao bi se dogoditi dosad neviđen scenarij

"Budući da nije bio upoznat s lokalnim cestama, oslonio se na Google Maps, očekujući da će na taj način sigurno doći kući. Dok se oprezno vozio po mraku i kiši, došao je do, slijedeći zastarjele upute Googlea, urušenog mosta koji već desetljeće zovu 'Most prema nigdje' i pao u rijeku Snow Creek, gdje se utopio", saopćili su advokati porodice.

Lokalno stanovništvo više puta je kontaktiralo Google kako bi promijenio kartu područja budući da se most urušio 2013. godine, stoji u tužbi. Vlasti su isprva ispred nefunkcionalnog mosta postavile barijere, ali su ih vandali prije nekoliko godina uništili.

Porodica tuži i tri lokalne kompanije, tvrdeći da su bile dužne održavati most.

"Djevojčice pitaju kako i zašto im je tata umro, a ja im ne mogu objasniti jer kao odrasla osoba još uvijek ne razumijem kako je kompanija koja je odgovorna za GPS upute mogla biti tako neodgovorna prema ljudskom životu", rekla je Alicia Paxson, supruga preminulog.

"Naša duboka sućut porodici Paxson. Cilj nam je na našim kartama pružiti tačne informacije o dostupnim rutama i razmatramo ovu tužbu", rekao je glasnogovornik Googlea za AP News

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije