Slučaj na Tajlandu: Iz elektrane nestao radioaktivni cilindar

2
Radiosarajevo.ba
Slučaj na Tajlandu: Iz elektrane nestao radioaktivni cilindar
Foto: Printscreen / You Tube / Cilindar korišten za mjerenje pepela

Vlasti na Tajlandu pokušavaju locirati metalni cilindar s opasnim radioaktivnim sadržajem koji je nestao iz elektrane ove sedmice.

Tajlandske vlasti upozorile su javnost na ozbiljne zdravstvene rizike koji mogu nastati u slučaju kontakta s materijalom u cilindru, piše CNN.

Otkriće dolazi samo dva mjeseca nakon što je Australija bila prisiljena pokrenuti sličnu potragu kako bi pronašla sićušnu radioaktivnu kapsulu, koja je na kraju locirana.

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Dok je australska kapsula izgubljena u udaljenom ruralnom području, cilindar na Tajlandu nestao je u mnogo naseljenijem području.

Nestanak cilindra dugačkog 30 centimetara i širokog 13 centimetara prijavljen je tokom rutinskih provjera osoblja 10. marta u elektrani na ugljen u Prachin Buriju, pokrajini u središnjem Tajlandu.

Cilindar je korišten za mjerenje pepela i bio je dio silosa. U sebi ima cezij-137, što je visoko radioaktivna tvar za koju znanstvenici kažu da može biti smrtonosna.

Timovi za potragu i bespilotne letjelice raspoređeni su da pronađu nestali cilindar, navodi se u saopćenju Ureda za atome, vladinog regulatora za radioaktivna i nuklearna istraživanja na Tajlandu. Zamjenica glavnog sekretara Pennapa Kanchana rekla je jučer za CNN da su koristili opremu za detekciju radioaktivnosti kako bi locirali cilindar.

"Tražimo u trgovinama za recikliranje otpada u tom području. Koristimo posebnu opremu kako bismo otkrili signale. Robote i dronove smo poslali u područja do kojih ne možemo doći", rekla je.

U potragu je uključena i tajlandska policija, koja vjeruje da je cilindar nestao u februaru, ali da je firma National Power Plant 5 nestanak službeno prijavila tek prošle sedmice. Policija je pogledala snimke nadzornih kamera iz tvornice. Mongkol Thopao, šef policije okruga Si Maha, rekao je da se na snimkama ne vidi najbolje što se dogodilo.

"Nije jasno je li cilindar ukraden i prodan u recikliranje ili je izgubljen. Poslali smo svoje timove u trgovine za recikliranje u cijelom području. Još uvijek ga ne možemo naći", rekao je Thopao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije