Slučaj koji je šokirao Italiju: Pošteđen medvjed koji je ubio čovjeka

1
Radiosarajevo.ba
Slučaj koji je šokirao Italiju: Pošteđen medvjed koji je ubio čovjeka
Foto: Facebook / Ilustracija / Medvjed

Medvjed koji je ubio trkača u italijanskim Alpama trenutno je spašen od eutanazije nakon što je sud suspendovao naredbu za njegovo uspavljivanje.

Andrea Papi je preminuo početkom aprila u sjeveroistočnoj regiji Trentino-Alto Adige u napadu koji je šokirao mnoge Italijane.

17-godišnji smeđi medvjed, poznat kao JJ4, kasnije je uhvaćen od strane zaposlenika parka nakon što je DNK dokazao da je bio uključen. Naredba vlasti da ga ubiju sada je zamrznuta do 27. juna.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Lokalna pokrajinska vlada tvrdi da medvjed treba biti uspavan jer ima historiju napada na ljude - povrijedio je oca i sina dok su planinarili na planini Peller 2020. godine.

Međutim, upravni sud u Trentu je u petak djelimično podržao žalbu protiv izvršenja koju su podnijele ekološke grupe koje tvrde da je medvjed nevin.

The brown bear, identified as Jj4, was captured on April 18 following an intensive, two-week, hunt launched after a 26-year-old local man was killed while running on a mountain trail.

Posted by WATE 6 On Your Side on Sunday, May 28, 2023

Zatražio je od svih uključenih strana da pruže više dokaza, uključujući daljnje detalje plana protivnika ubijanja koji bi JJ4 i drugog medvjeda poznatog kao MJ5 prebacili u rezervat medvjeda ili u inostranstvo.

MJ5, 18-godišnji mužjak medvjeda koji još nije uhvaćen, napao je čovjeka koji je šetao svog psa u martu i također se suočava s eutanazijom.

U saopćenju objavljenom na društvenim mrežama, grupa za zaštitu prava životinja LAV pozdravila je vijest, navodeći da su njihovi planovi za premještaj "konkretni i stvarni" i da će ih finansirati.

ITALY, BROWN BEAR JJ4 CAPTURED AND IMPRISONED. ANIMALS SHOULDN'T PAY FOR HUMAN MISMANAGEMENT. WE STAND WITH BEARS...

Posted by OIPA International on Tuesday, April 18, 2023

Saslušanje o ovom planu zakazano je za 14. decembar, što znači da se izvršenje nad JJ4 može dalje odgoditi, piše CNN. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije