Slučaj koji je šokirao Austriju: Potvrđena kazna Bosancu Fadilu Šariću

J. M.
Slučaj koji je šokirao Austriju: Potvrđena kazna Bosancu Fadilu Šariću
Foto: APA / Fadil Šarić na sudu

Državljaninu BiH Fadilu Šariću potvrđena je kazna od 13 godina zatvora jer je kuhinjskim nožem nanio brojne povrede bivšoj djevojci Zumreti Ćehić u austrijskom Welsu u oktobru 2017. godine. 

"Nikada je nisam namjeravao ubiti", rekao je 38-godišnjak na Višem okružnom sudu u Linzu, gdje se nadao da će mu biti smanjena kazna za pokušaj ubistva. Tužilac je, međutim, tražio strožu kaznu. Obje žalbe odbilo je tročlano Vijeće sudija.

Slučaj Fadila Šarića šokirao je Austriju prije 15 mjeseci. Nakon što je državljanin BiH 2. oktobra 2017. u Welsu više puta izbo nožem bivšu životnu partnerku Zumretu Ćehić pobjegao je njenim Audijem TT.

Zumreta Ćehić (49) zadobila je ozbiljne povrede, ali su joj ljekari uspjeli spasiti život. Fadil Šarić, za kojeg austrijski mediji navode da je više puta osuđivan, pobjegao je u BiH i tri dana kasnije, 5. oktobra 2017, predao se u Policijsku stanicu Cazin.

Međutim, u trenutku kada se predao, iz Austrije još nije stigla potjernica pa su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona pustili Šarića na slobodu.

Na kritike austrijske javnosti, Tužilaštvo u Welsu tada je saopćilo da je za Šarićem izdat europski nalog za hapšenje, odnosno da je na vlastima BiH bilo da odluče hoće li ga lišiti slobode.

Bilo kako bilo, Šarić se nakon pola godine vratio u Austriju, a policija ga je pronašla i uhapsila u Traunu, odakle je prebačen u pritvorsku jedinicu Wels.

U BiH pušten na slobodu: Austrijska policija konačno uhapsila Fadila Šarića

Austrijska policija uhapsila je u nedjelju Fadila Šarića koji je 2. oktobra prošle godine nožem pokušao ubiti bivšu djevojku Zumretu Ćehić. Podsjetimo, 37-godišnji Fadil Šarić je u austrijskom Welsu više puta izbo nožem 49-godišnju Zumretu Ćehić koja je zadobila po život opasne povrede. Nakon zločina, Šarić je automobilom svoje žrtve pobjegao u Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije