Slučaj koji je podijelio Britaniju: "Đavolji dječaci" na slobodi

Radiosarajevo.ba
Slučaj koji je podijelio Britaniju: "Đavolji dječaci" na slobodi
Mladići, koji su kao tinejdžeri zlostavljali dječake stare 9 i 11 godina te ih zamalo ubili, tvrde da su danas potpuno druge osobe i tražili su od suda da im odobri da promijene imena kako bi mogli pohađati univerzitet, sedam godina nakon napada.

Jedan od njih, danas 18-godišnjak, kazao je kako više nije ista osoba koja je počinila jezivi zločin u aprilu 2009. Britanskom sudiji Geoffreyu Vosu rekao je kako shvata težinu onog što je učinio, a i njegov 19-godišnji brat kazao je kako je potpuno posvećen „putu rehabilitacije“. Ipak, ističe se, stariji brat i dalje ima teškoća na putu oporavka...

Dva brata, koja su u vrijeme napada trebali biti pod nadzorom socijalne službe, kazali su da su dječicu mučili jer im je bilo dosadno i nisu imali šta drugo da rade. Prestali su ih, kako su tada rekli, zlostavljati, tek kad su ih ruke zaboljele: „Da, sigurno bi nastavili, ali smo bili umorni“, rekli su tada.

Dječaci koje su mučili bili su vezani i gušeni kablovima, rezali su ih bodljikavom žicom, tukli kamenjem i granama, topili plastiku na njima, gasili cigarete na njihovim ranama, udarali su ih i skakali po njima.

Braća koja su zlostavljala dječake su otišli, a mlađi mučeni dječak (9) uspio je otići po pomoć i spasiti starijeg drugara, koji je imao 11 godina i koji je bio na tren od smrti.

Braća, koja su imala 10 i 11 godina kad se dogodio zločin, priznali su krivnju i danas su, nakon što su proveli nekoliko godina u „popravnom domu“, slobodni ljudi. Pušteni su jer vlasti smatraju da više ne predstavljaju opasnost za ljude.

Slučaj je ovo koji je podigao veliku prašinu u Velikoj Britaniji, a reakcije su podijeljene – jedni smatraju da su mladići, koje su zvali "đavolji dječaci", „odležali“ svoje i da treba vjerovati u rehabilitaciju, dok su drugi uznemireni činjenicom da će se među njima slobodno kretati mladići koji su bili u stanju počiniti ovakve zločine.

Njihovi advokati tvrde da mladići moraju biti „zaštićeni“, jer će biti izloženi strašnoj osudi javnosti, no porodice žrtava prilično su uznemirene činjenicom da je sudija pristao na zahtjev mladića:

„Ono što su oni učinili nije ljudski. Ko normalan može to učiniti drugoj osobi! Ljudi žele znati ko živi pored njih – žele znati da li su im zločinci u susjedstvu:“

Porodice tvrde da žrtve još uvijek ne mogu da se izbore s onim što se dogodilo, no sud je odobrio mladićima da promijene identitet te zabranio medijima da njihova imena i identitet otkriju u javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije