Kako su pali ruski agenti u Slovačkoj: Uhvaćeni na djelu

0
Radiosarajevo.ba
Kako su pali ruski agenti u Slovačkoj: Uhvaćeni na djelu
Foto: Printscreen / Video /YouTube / Denník N / Ruski diplomata snimnjen kako regrutuje špijuna

Slovačka je zbog špijunaže protjerala trojicu ruskih diplomata.

Vlasti te države objavile su da je uhapšeno više državnih službenika zbog špijuniranja u korist Rusije, piše Dennikn.sr.

Šef policije Štefan Hamran i specijalni tužilac Daniel Lipšic su na konferenciji za medije objavili da su dvojica od uhapšenih – puk. Pavel Bučka, šef Odjeljenja za odbranu i sigurnost Vojne akademije u Liptovskom Mikulašu i Bohuš Grabar, novinar koji je pisao po raznim medijima pod raznim pseudonimima, a najviše na jednom proruskom portalu.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Objavljeno je da su priznali krivično djelo špijunaže za koje se terete i da su u računarima koje im je policija pokupila otkriveni dokazi.

Bučka je radio za Ruse od 2013. Uglavnom im je davao informacije u vezi sa Slovačkom u NATO-u i druge podatke o oružanim snagama.

Grabar je radio od aprila 2021. nakon što je napravio dogovor sa vojnom ruskom obavještajnom službom - GRU - u Bratislavi. Inače je godinama širio rusku propagandu

Sve je razotkrila Vojna obavještajna i kontra-obavještajna služba. Ona ih je pratila i dokumentovala njihove kontakte i razgovore.

Na snimku Vojne obavještajne i kontra-obavještajne službe koji je pušten medijima vide se Bohuš Grabar i zamjenik ruskog vojnog atašea u Bratislavi Sergej Solomasov.

Na snimku se čuje kako ruski "diplomata" govori i da je od Moskve dobio naredbu da regrutira i druge koji su "proruski orijentisani".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije