Slovačka: Policija tukla romske dječake

Radiosarajevo.ba
Slovačka: Policija tukla romske dječake

Na Svjetski dan Roma, policija u Slovačkoj preživljava skandal: 6 policajaca se u mjestu Kosice brutalno iživljavalo nad romskim dječacima, sve snimajući mobitelom.

Na snimci policajci tjeraju mladiće da se skinu do gola, usnimaju genitalije, tjeraju na njih policijske pse i prisiljavaju ih da se ljube te da se šamaraju.

Slovačka štampa prenijela je zjave dječaka koji su u policijsku stanicu privedeni 21. marta zbog osnovane sumnje da su na ulici napali staricu i oteli joj torbu. Romski mladići su saslušani i optuženi za kazneno djelo.

Video snimku slovačkom je dnevniku poslao stric jednog od policajaca, zgrožen time što se dogodilo. Do snimke je došla i Inspekcija slovačke policije, prenose u srijedu agencije.

Šef policije Jozef Packa odmah je reagirao i naredio da policajci koji su sudjelovali u iživljavanju automatski dobiju otkaz.

"Žao mi je što će najmanje šest policajaca ostati bez posla, no okaljali su ugled slovačke policije i time prekršili zakletvu koju su položili", rekao je Packa i dodao da će kažnjeni biti i šefovi policajaca.

FENA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije