Podnijeli odvojene tužbe: Šta je ujedinilo Jevreje i muslimane u Detroitu

J. M.
Podnijeli odvojene tužbe: Šta je ujedinilo Jevreje i muslimane u Detroitu
Jevrejski i muslimanski posjetioci tužili su dva restorana u Detroitu jer su u hrani koju su naručili pronašli slaninu.

Ove tužbe su novi slučajevi koji pokreću osjetljivo pitanje povezanosti ishrane i religije u saveznoj državi Michigan i SAD-u općenito.

Dok podnosioci tužbe tvrde da su povrijeđena njihova vjerska prava, uprava restorana kaže da svinjska slanina nije namjerno poslužena.

U utorak je advokat Majed Moughni podnio tužbu u ime Angele Montgomery. Ova 30-godišnja Jevrejka pronašla je slaninu u vegetarijanskom omletu koji je naručila u restoranu u Sterling Heightsu.

U tužbi Angela Montgomery objašnjava da je religiozna Jevrejka, a vjera joj zabranjuje konzumiranje svinjskog mesa. U vegetarijanskom omletu pronašla je komade slanine.

Konobarica i menadžer restorana su joj se izvinili, pravdajući se da je posuda sa slaninom bila odmah pored povrća u kuhinji. Menadžer je ponudio da joj napravi još jedan omlet po nižoj cijeni, ali je Angela Montgomery to odbila uz objašnjenje da joj je "uništen apetit".

"Gnusno je jesti svinju. To je najodvratnije stvorenja na planeti Zemlji koje se ne bi trebalo nalaziti u vašem tijelu, a ja sam ga pojela. To je za mene trovanje. Ja sam otrovana", rekla je novinarima ogorčena Angela Montgomery.

Sličnu tužbu, preko istog advokata Moughnija, podnijeli su 22. augusta Askar Abubaker i njegova supruga Hasinah Saeed, američki muslimani iz Dearborna, inače bračni par porijeklom iz Jemena. U popodnevnim satima 1. jula Askar i Hasinah naručili su pileće sendviče sa sirom u KFC (Kentucky Fried Chicken) restoranu u Lincoln Parku.

Kada je zagrizao sendvič, otkrio je da u sendviču ima i slanine iako je radniku prilikom narudžbe striktno objasnio da od dodataka "želi samo sir".

Muslimanski bračni par izjavio je da se radnik ponudio da napravi još jedan sendvič, dok su se ostali zaposlenici restorana smijali.

Glasnogovornik KFC-a rekao je da je slanina u sendviču rezultat loše komunikacije.

"U KFC smo poštujemo vjerska uvjerenja naših gostiju. Vjerujemo da tužba podnijeta kao rezultat loše komunikacije između gosta i člana našeg tima. Ne možemo više komentirati dok je toku parnica protiv jedne od naših franšize", rekao je glasnogovornik KFC-a.

Tužitelji u oba slučaja traže novčanu nadoknadu za "nanošenje emocionalne i fizičke patnje zato što su pojeli slaninu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije