Skromni starac prikupio milione za medicinare pa ga doveli do suza na 100. rođendan

Radiosarajevo.ba
Skromni starac prikupio milione za medicinare pa ga doveli do suza na 100. rođendan
Foto: EPA-EFE / Tom Moore na proslavi 100. rođendana

Kapetan Tom Moore, britanski ratni veteran postao je nacionalni junak nakon što je prikupio 35 miliona eura za zdravstvene usluge.

U znak zahvalnosti, na njegov stoti rođendan dočekalo ga je i više nego ugodno i emotivno iznenađenje.

Promovisan je u pukovnika, uz odobrenje kraljice Elizabete II., objavilo je ministarstvo obrane.

Ali to nije sve. Ponovno mu je uručena medalja za odbranu iz Drugog svjetskog rata, jer je prvu izgubio. Također, historijski borbeni avioni iz Drugog svjetskog rata preletjeli su iznad njegovog doma u Bedfordshireu, a Moore im je mahnuo. Kasnije su još preletjele i kraljevske zračne snage.

Moore je početkom aprila pokrenuo prikupljanje sredstava za dobrotvorne organizacije koje pomažu Nacionalnoj zdravstvenoj službi u borbi protiv COVID-19, i to šećući oko svog vrta uz pomoć hodalice, piše Hina.

Namjeravao je do svog rođendana prikupiti 1.000 funti, ali je učinio daleko više i postavio Guinnessov rekord za najveći iznos koji je neki pojedinac prikupio šetnjom.

Postao je i najstarija osoba na vrhu britanske muzičke ljestvice nakon što se pojavio u obradi popularne pjesme You'll Never Walk Alone i osvojio srca i divljenje publike širom svijeta.

Moore, koji kaže da je i dalje "kapetan Tom", istakao je da je počašćen je promocijom i svim lijepim porukama koje je dobio.

Britanska Kraljevska pošta je uz svaku poštansku marku dodala i onu s čestitkom Mooreu. Poslano mu je i više od 125.000 rođendanskih čestitki.

"Nikada u životu nisam očekivao ništa slično, zaista je nevjerojatno. Puno hvala svima, gdje god se nalazili", rekao je Moore.

Premijer Boris Johnson snimio je Mooreu posebnu poruku.

"Znam da govorim u ime cijele nacije kada kažem da vam želimo sretan 100. rođendan. Vaši junački napori podigli su moral cijele nacije", rekao je Johnson i dodao da je Moore "zraka svjetlosti u našim životima".

Čestitku su uputili i iz kraljevske porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije