Škotska želi legalizovati istospolne brakove

Radiosarajevo.ba
Škotska želi legalizovati istospolne brakove

Škotska bi uskoro mogla postati prvi dio Velike Britanije u kojem će biti legalizovani istospolni brakovi, a ovu odluku je najavila vladajuća koalicija. Ministri su potvrdili da bi se prva vjenčanja istospolnih parova mogla desiti već 2015. godine.

Organizacije za ljudska prava, politički lideri i neke vjerske grupe pozdravile su ovaj potez škotskih vlasti, ali su, očekivano, snažno protivljenje izrazile Katolička i Škotska crkva, a podržale su je islamske, evangelističke i prezbiterijanske vjerske institucije. Katolička crkva je najavila da će uložiti 100.000 funti u svrhe reklamne kampanje protiv prijedloga vlada, pored 50.000 funti koje je već potrošila u borbi protiv bračne jednakosti u Škotskoj.

Istospolni parovi u Škotskoj trenutno mogu registrovati civilno partnerstvo, a novi zakon će im omogućiti da se vjenčavaju uz ista prava kao i heteroseksualni brakovi.

Škotska zamjenica ministra Nicola Sturgeon je ovim povodom izjavila:

„Mi smo posvećeni stvaranju Škotske kao pravednog društva koje poštuje jednakosti i zato namjeravamo da nastavimo sa planovima za legalizaciju istopolnih brakova i vjerskih ceremonija za civilna partnerstva, mi vjerujemo da je to prava stvar koju radimo”.

Ona je dodala da nijedna vjerska institucija neće biti primorana obavljati ceremonije vjenčanja istospolnih parova.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije