Škotska crkva kritikuje odnos Izraela prema Palestini

Radiosarajevo.ba
Škotska crkva kritikuje odnos Izraela prema Palestini


Škotska crkva priredila je izvještaj u kojem se u pitanje dovodi pravo na postojanje Izraela, što je izazvalo burne reakcije Jevreja, javlja agencija Anadolija.

 

"Zbog načina na koji se ponašaju prema Palestincima, upitna može biti tvrdnja Jevreja da je Izrael njihova zemlja", stoji u izvještaju koji je priredila Škotska crkva. 

 

Skupština crkve koja ima 700 članova će ovog mjeseca uzeti Izvještaj u razmatranje. Ukoliko Izvještaj izglasa većina, on će postati odluka i zvanični stav Škotske crkve.

 

Izvještaj, sastavljen od 5.000 riječi, izazvao je oštre reakcije jevrejske populacije u Velikoj Britaniji. Izglasavanje ovog Izvještaja u skupštini Škotske crkve mogao bi zaoštriti odnose Škota i Jevreja u Velikoj Britaniji.

 

Škotska crkva je prošle godine izglasala Izvještaj u kojem je od vlade Velike Britanije zahtijevala da podigne blokadu Gaze, te da prekine nasilje u Gazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije