Škole i univerziteti ostaju zatvoreni do kraja školske godine

Radiosarajevo.ba
Škole i univerziteti ostaju zatvoreni do kraja školske godine
FOTO: EPA / New York

Guverner države New York Andrew Cuomo rekao je da će sve javne škole ostati zatvorene ostatak školske godine zbog pandemije koronavirusa.

On je rekao kako ne smatra da su škole spremne za ponovno otvaranje i poručio im je da iznesu plan o tome kako će zgrade održavati čistima i ograničiti zarazu, te da do kraja mjeseca donesu odluku o tome trebaju li djeca pohađati ljetnu nastavu.

Ova odluka obuhvaćta njujurški sistem javnih škola, najveći u državi, koji ima više od milion učenika, kao i koledže.

Cuomo je naglasio da je veliki problem kako djeci poslužiti ručak u kantinama, i rekao da je gotovo nemoguće takav plan osmisliti i provesti u praksi kroz nekolikosedmica.

Rekao je i da će do kraja mjeseca donijeti odluku o tome hoće li biti nastave preko ljeta a odluka o otvaranju ujesen bit će donesena kasnije, jer "jesen je daleko".

Broj preminulih od koronavirusa u američkoj saveznoj državi New York narastao je u petak za 289, što je manje u odnosu na 306 preminulih prethodnog dana, izjavio je Cuomo.

To je ujedno i najmanji broj mrtvih od 29. marta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije