Skandalozni propust: Penzioner na buvljaku slučajno kupio vojne tajne

0
Radiosarajevo.ba
Skandalozni propust: Penzioner na buvljaku slučajno kupio vojne tajne
Radiosarajevo.ba / Buvljak

Jedan zaljubljenik u vojnu historiju iz Kine došao je do alarmantnog otkrića nakon što je kupio četiri bačene knjige za manje od jednog dolara. Ono što je ovaj penzioner mislio je da su u pitanju obične knjige, ispostavilo se kao povjerljivi vojni dokumenti, što je izazvalo veliku zabrinutost zbog mogućih posljedica ovog slučaja.

Po hitnom postupku djelovalo je i Ministarstvo državne bezbjednosti ove zemlje objavilo je na društvenim mrežama detalje ovog incidenta, hvaleći penzionera po prezimenu Žang koji je reagovao odgovorno i prijavio pronalazak. Identitet penzionera nije otkriven, ali je istaknuto da je riječ o bivšem radniku državne kompanije koji voli da sakuplja vojne novine i periodične publikacije.

Žang je ispričao da je pronašao dvije vreće novih knjiga na reciklažnoj stanici i platio svega 6 juana (oko 85 centi) za četiri komada. Međutim, nakon što je pažljivo pregledao sadržaj knjiga, shvatio je da se radi o povjerljivim vojnim dokumentima. Odmah je kontaktirao državnu bezbjednosnu agenciju, koja je odmah reagovala i pokrenula istragu.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

Istragom je otkriveno da su dvojica vojnih službenika optužena za uništavanje više od 200 knjiga umjesto toga rješili se dokumenata tako što su ih prodali centru za reciklažu kao papirni otpad, zaradivši svega 20 juana (2,75 dolara).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije