Skandal u Engleskoj: Vatrogasci fotografirali tijela žena poginulih u saobraćajnim nesrećama

1
Radiosarajevo.ba
Skandal u Engleskoj: Vatrogasci fotografirali tijela žena poginulih u saobraćajnim nesrećama
Foto: EPA / Ilustracija

Engleska policija istražuju tvrdnje da su vatrogasci iz vatrogasne službe Dorseta i Wiltshirea (DWFS) fotografirali tijela žena koje su poginule u saobraćajnim nesrećama i potom navedene slike dijelili u WhatsApp grupi.

Pojavili su se i navodi da su vatrogasci u WhatsApp grupi pisali ponižavajuće komentare o žrtvama.

Vatrogaskinja je za ITV News potvrdila da su vatrogasci komentirali vrstu donjeg rublja koje su žrtve nosile u nesrećama. Iz vatrogasne službe su u saopćenju poručili kako su "šokirani i užasnuti" optužbama. Policija Dorseta je nakon savjetovanja s policijom Wiltshirea najavila pokretanje istrage, piše BBC.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Suđenje za užasan zločin u Engleskoj: Ubio djevojku i troje djece

Suđenje za užasan zločin u Engleskoj: Ubio djevojku i troje djece

"Promatranje mrtvog tijela bi vas trebalo razdirati, a ne potaknuti da poželite to fotografirati, samo da biste se kasnije šalili s tim. Zato što je to nečija voljena osoba, zar ne? To je nečiji rođak", kazala je vatrogaskinja.

Nekoliko vatrogaskinja je također progovorilo o stalnom seksualnom uznemiravanju kojem su izložene u stanici, spomenuvši kako je jedan vatrogasac tražio od njih seksualne usluge na mjestu požara. Iz vatrogasne službe su istaknuli kako su "duboko zabrinuti" zbog optužbi i najavili su sprovođenje istrage.

"Kao dio ove istrage, pružit ću svim našim zaposlenicama priliku da razgovaraju s neovisnom organizacijom. Molili bismo da nam sve žrtve dostave dodatne informacije kako bismo mogli istražiti ove optužbe", kazao je Ben Ansell, glavni vatrogasni časnik.

"Ograničeni detalji dostupni u izvještaju su vrlo zabrinjavajući i razumljivo je da će izazvati zabrinutost javnosti, a posebno porodica žrtava. Dijelimo tu zabrinutost i temeljito ćemo istražiti sve informacije ili dokaze koji se dijele s nama", poručio je glasnogovornik policije Dorseta.

Iz policije tvrde da su zatražili dodatne detalje od ITV Newsa, ali da još uvijek nisu dobili nikakav odgovor. Ove optužbe dolaze nakon što je vatrogasna i spasilačka služba Južnog Walesa u decembru pokrenula neovisnu reviziju navoda o seksualnom uznemiravanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije