Skandal na sastanku Putina i Lukašenka

Radiosarajevo.ba
Skandal na sastanku Putina i Lukašenka

Skandal na sastanku Putina i Lukašenka

Razgovori između lidera nekadašnjih saveznika Rusije i Bjelorusije bili su obilježeni serijom neslaganja, piše danas ruska štampa, a jedan list navodi da su okončani "skandalom".

Јučerašnji susret ruskog premijera Vladimira Putina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka bio je obilježen sporom u vezi sa uplatom sljedeće tranše ruskog zajma od 500 miliona dolara Minsku.

Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin izjavio je da je Bjelorusija odbila da primi novac u ruskim rubljama i potom izrazio sumnju u sposobnost Minska da vrati dug.

"500 miliona dolara u rubljama nije novac. Bjelorusiji ne treba takav kredit", glasi naslov je u ruskom dnevniku "Komersant", a u tekstu piše da je na jučerašnjem sastanku dva kabineta izbio skandal.

Provladin dnevnik "Izvestija" ocjenjuje da "bratska ljubav nije našla ekvivalent u rubljama".

Kudrin je objavio da je Bjelorusija zatražila od Rusije zajam od devet milijardi dolara za gradnju nuklearne elektrane, ali je dodao da nema garancija da će Minsk dobiti novac.

Odnosi između Rusije i Bjelorusije u posljednjih nekoliko mjeseci su zahladnjeli zbog pokušaja Minska da ostvari jače veze sa EU.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije