Sjevernokorejski diplomata: Tetka Kim Jong-una nisu pojeli psi, strijeljan je

Radiosarajevo.ba
Sjevernokorejski diplomata: Tetka Kim Jong-una nisu pojeli psi, strijeljan je

U veoma rijetkom intervjuu jednom zapadnom mediju, koji je pritom vođen na engleskom jeziku, visokopozicionirani diplomata režima Kim Jong-una progovorio je o stanju u Sjevernoj Koreji.

Ambasador Pjongjanga u Velikoj Britaniji Hyun Hak-bong nasmijao se na pitanje reportera Sky Newsa o tezi da je Jang Song-thaek, dugogodišnji drugi čovjek režima i tetak sjevernokorejskog vođe, pogubljen tako što su na njega pušteni bijesni psi. 

"Pogubljen je strijeljanjem", rekao je Hak-bong kroz smijeh.

 "Sve je to politička propaganda naših neprijatelja", kazao je upirući prstom u Sjedinjene Države i Južnu Koreju. 

"Mislim da ta fabricirana priča uopšte ne zaslužuje komentar. Znam da je on kažnjen, ali za njegovu porodicu nisam ništa čuo. Jang Song-thaek je počinio čitav niz kaznenih djela protiv partije i države. Zloupotrijebio je svoje ovlasti i ometao provedbu ekonomske politike čiji je cilj poboljšanje životnog standarda našeg naroda. Samo je tokom 2009. spiskao 4,6 miliona eura. Počinio je nevjerocjatne zločine protiv vlasti, naroda i držav, dodao je.

Napomenuo je kako je partija prema likvidiranom tetku bila milosrdna.

Ambasador je pričao i o situaciji na Korejskom poluotoku. I tu je prokazao Amerikance i Seul kao krivce za nestabilnost. 

"Krajnji je trenutak da Južna Koreja otkaže vojne vježbe s Amerikancima, a međunarodnoj bi zajednici bilo najpametnije da ubuduće spriječi takve opasne poteze" rekao je.

Nije htio otkriti kakav bi odgovor Pjongjanga mogao uslijediti ako vježbe svejedno budu održane.

Tek je ponovio da situaciji nimalo ne bi pomogao ostanak američkih vojnika na teritoriju Južne Koreje.

"Amerikanci stalno dižu napetost, dopremaju vojnu opremu i tako svojom neprijateljskom politikom i nuklearnom prijetnjom remete mir na poluotoku', rekao je, upozoravajući da njegova država u takvoj situaciji nema drugog izlaza nego nastaviti razvijati vlastiti vojni nuklearni program" piše Jutarnji.hr.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije