Sjeverni Kipar: Zaokret udesno

Radiosarajevo.ba
Sjeverni Kipar: Zaokret udesno

Desna konzervativna Partija nacionalnog jedinstva opozicionog lidera Derviša Eroglua sa 44 % glasova je odnijela ubjedljivu pobjedu. Umjereno liberalna, vladajuća Turska republikanska partija na čelu sa Mehmetom Alijem Talatom osvojila je samo 30 % glasova. Pobjednica na izborima, Partija Nacionalnog jedinstva, zalaže se za dvije države na Kipru čime se protivi ponovnom ujedinjenju ostrva u Sredozemnom moru koje je podijeljeno više od 25 godina.

Uprkos ojačanoj poziciji Partije nacionalnog jedinstva, prema svemu sudeći ništa se momentalno neće promijeniti u procesu približavanja grčkom južnom dijelu ostrva. Tako je predsjednik Talat izjavio: „Ne vjerujem da će ishod izbora uticati na pregovore. Pregovori se odvijaju pod vodstvom predsjednika, tako da sam ja za njih odgovoran. Prema tome, rezultati izbora na njih neće uticati , samo indirektno, ali to nema većeg značaja“

Razgovori o ponovnom ujedinjenju koje Talat vodi sa kiparskim Grkom Dimitrisom Kristofiasom počeli su u septembru prošle godine. Ali, u međuvremenu je došlo do zastoja – između ostalog zbog toga što dva najvažnija pitanja još nisu riješena – naime, povlačenje većeg dijela od ukupno 30.000 turskih vojnika sa sjevera i pitanje budućeg političkog uređenja. Grci se zalažu za neku vrstu federativne savezne države, dok Turci teže konfederaciji. Iako su pregovori počeli uz veliku euforiju, prema svemu sudeći mogućnosti za ponovno ujedinjenje su ograničene. Predsjednik Talat je naglasio da će 2009. godina biti od presudnog značaja.

Deutsche Welle/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije