Sjeverna Koreja vježbala napad bespilotnim letjelicama

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja vježbala napad bespilotnim letjelicama


Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nadzirao je u srijedu napad bespilotne letjelice na simuliranu južnokorejsku metu, javila je sjevernokorejska agencija KCNA. Vojska je oborila i metu koja je predstavljala krstareću raketu.

Sjeverna Koreja je izvršila vojne vježbe kao odgovor na ono što ona smatra „neprijateljskim“ združenim vježbama Južne Koreje i SAD-a, nakon što je Pyongyang sankcionisan od Vijeća sigurnosti UN-a zbog nuklearnog testa u februaru.

Nije poznato da li Sjeverna Koreja posjeduje bespilotne letjelice, iako izvještaj južnokorejske novinske agencije govori da je od Sirije kupila bespilotne letjelice, koje su amerikanci 1970-ih koristili kao mete za vježbe borbenih aviona, te ih preradila u napadačke.

„Bespilotne letjelice su namijenjene da lete u potrazi za južnokorejskim metama i pokazale su se sposobnim da mogu izvršiti super precizni napad“, rekao je Kim Jong-un, javlja KCNA.

Rijetkost je da KCNA kaže u koji dan je Kim prisustvovao vježbama. Takođe je ova agencija rekla da je raketna odbrana uspješno oborila metu koja je simulirala „neprijateljsku“ Tomahawk krstareću raketu.

Sjeverna Koreja nema tehnologiju da se nosi sa SAD-om?


Sjever će prije pokrenuti napad oko morske granice, foto: Worldoftanks.eu

Sjeverna Koreja je rekla da je poništila primirje koje je zaustavilo rat 1953. godine i zaprijetila nuklearnim napadom na  SAD.

Iako Sjeverna Koreja trenutno nema tehnologiju da izvede takav napad, SAD su rekle da će instaliratiproturaketne sisteme na Aljasci da se suprotstave bilo kakvoj prijetnji.

KCNA je izjavila da će 30-godišnji Kim, treći u nizu vladara Sjeverne Koreje, izdati naređenje za uništenje vojnih instalacija u bilo kojoj ratnoj zoni, takođe i američke baze na Pacifiku ako Sjeverna Koreja bude napadnuta.

Sjevernokorejske rakete mogu doseći baze u Japanu i na otoku Guam.

Ranije je KCNA objavila da Amerika želi izvršiti preventivni napad na Sjevernu Koreju, navodeći letove bombardera B-52 preko Korejskog poluotoka, kao i prisustvo podmornica naoružanih nuklearnim oružjem.

SAD i Južna Koreja kažu da su njihove vježbe odbrambenog karaktera.

Većina vojnih eksperata govori da Sjever neće pokrenuti totalni rat protiv Juga i SAD-a zbog svog dotrajalog naoružanja.

Prema njima Sjever će prije pokrenuti napad oko morske granice ove dvije zemlje, kao 2010. godine kada je granatiran južnokorejski otok gdje je poginulo četvero ljudi.

Takav potez bi bilo veliki test za južnokorejskog predsjednika Park Geun-hyea, koji zagovara bliže odnose sa Sjeverom ako oni napuste nuklearni program.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije