Sjeverna Koreja prijeti američkim bazama u regiji

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja prijeti američkim bazama u regiji


Sjeverna Koreja ponovo je zaprijetila napadom na američke lokacije rekavši kako će američke baze u Guamu i Japanu biti napadnute ukoliko SAD nastavi s letenjem svojih bombardera iznad Korejskog poluotoka, piše Advance.

"SAD ne bi smjele zaboraviti kako su baza Anderson na Guamu otkuda polijeću B-52 bombarderi i pomorske baze u Japanu gdje se nalaze nuklearne podmornice, u dometu naših preciznih udaraca. ", rekao je jedan pripadnik sjevernokorejske vojske u razgovoru za službenu državnu novinsku agenciju KCNA.

"Ako nam neprijatelj bude prijetio nuklearnim oružjem, mi ćemo odgovoriti još snažnijim nuklearnim napadima"

Objava dolazi dan nakon što je Pentagon potvrdio kako je "najmanje jedan B-52 bombarder" letio iznad Južne Koreje za vrijeme aktuelnih američko-južnokorejskih vojnih vježbi koje su izazvale eskalaciju tenzija na Korejskom poluotoku.


Hong-Lei (Foto:Presstv.ir)

Sjevernokorejske prijetnje SAD ovog puta  
uzima ozbiljno i koristi iste za podizanje novih obrambenih sistema na zapadnoj obali, no tom potezu se suprotstavlja Kina. Kina je upozorila kako će planovi SAD-a za jačanje raketnih sistema, kao odgovor na sjevernokorejske prijetnje, samo   pojačati antagonizam. Pentagon je najavio kako će postaviti nove raketne sisteme na zapadnu obalu zbog prijetnji iz Pjongjanga. 


Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Hong Lei, rekao je jučer za vrijeme press konferencije kako Kina poziva Washingtona da "djeluje oprezno". "Svaka mjera kojom se povećavaju vojni kapaciteti samo jača antagonizam i neće riješiti probleme", rekao je Lei.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije