Sjeverna Koreja pozvala Južnu na okončanje neprijateljstava

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja pozvala Južnu na okončanje neprijateljstava

Sjeverna Koreja je u otvorenom pismu pozvala Seul na okončanje svih tenzija. Pismo je poslato po naredbi sjevernokorejskog lidera Kima Jong-Una.

"Važno je poboljšati odnose između Sjevera i Juga i donijeti hrabru odluku kako bi se obustavile sve neprijateljske vojne akcije", navodi se u pismu Nacionalne komisije za odbranu Sjeverne Koreje, glavne vojne institucije u toj zemlji.

Komisija je prošle nedjelje Južnoj Koreji predložila moguća rješenja, kako bi ta zemlja otkazala zajedničke vojne vježbe sa SAD i predložila moratorij na eskalaciju uvredljive propagande između dvije zemlje, javlja Fena.

Seul je te prijedloge odbacio, ocjenjujući da su "pogrešni" i upozorio da Pjongjang zauvrat priprema teren za nove provokacije u cilju izazivanja sukoba između dvije Koreje.

"Žalosno je što vlasti Južne Koreje imaju nekorektno ponašanje i negativan stav. Jug ne treba da sumnja u naše prijedloge, da ih pogrešno tumači i da brzo odbacuje naše ozbiljne i iskrene ponude", navodi se u pismu Sjeverne Koreje.

Pjongjang ne traži da Seul okonča svoje obične vojne vježbe već poziva da "obustavi vježbe koje imaju spoljnu podršku".

Tenzije između Seula i Pjongjanga uvek rastu kada Južna Koreja ima zajedničke vojne vježbe sa SAD, jer Sjeverna Koreja smatra da su to pripreme za invaziju.

SAD imaju već više od pedeset godina nekoliko desetina hiljada vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji, prenosi Beta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije