Sjeverna Koreja ponovo testirala balističke rakete

AA
Sjeverna Koreja ponovo testirala balističke rakete
FOTO: EPA / Ilustracija
Sjeverna Koreja testirala je tri kratkometne balističke rakete, potvrđeno je iz Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U saopćenju iz komande vojske SAD-a na Pacifiku, Sjeverna Koreja je iz regije Kangwon testirala tri kratkodometne balističke rakete, no svaki od tri pokušaja bio je bezuspješan.

Naglašeno je kako su dvije od tri rakete eksplodirale u zraku, dok je treća eksplodirala samo nekoliko trenutaka nakon što je lansirana.

 Navedeno je također kako je tokom lansiranja raketa istovremeno izvođena i zajednička vojna vježba američke i južnokorejske vojske.

Iako je navedeno kako se radi o odbrambenoj vojnoj vježbi, iz Sjeverne Koreje su poručili kako ovu vježbu vide kao pripremu za napad na Pyongyang.

Današnje raketno testiranje jedno je u nizu zabranjenih aktivnosti Sjeverne Koreje prema ranijim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN kojima je zabranjen nuklearni i balistički program te zemlje. Od 2006. godine VSUN Sjevernoj Koreji zbog nuklearnih aktivnosti uvodi sankcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije