Sjeverna Koreja: Kim Jong-un naredio vojsci da se pripremi za borbu

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja: Kim Jong-un naredio vojsci da se pripremi za borbu

Sjeverna Koreja zatražila je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da organiziraju hitan sastanak o združenim vojnim manevrima Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, saopćila je u četvrtak sjevernokorejska misija.

Stalni predstavnik Sjeverne Koreje u Ujedinjenim nacijama Ja Song Nam je ovaj zahtjev uputio u pismu koje je poslano u srijedu u Vijeće, jedan dan prije nego što su Pyongyang i Seul razmijenili vatru na granici.

Vođa Kim Jong-un je naredio trupama Sjeverne Koreje na granici da se stave u stanje pripravnosti i budu spremne za borbu, objavila je u petak sjevernokorejska državna agencija, nakon što je Južna Koreja ispalila desetke granata u četvrtak na sjevernokorejski teritorij.

Sjeverna Koreja redovno traži da se raspravlja o ovoj godišnjoj vježbi, nazvanoj Ulchi Freedom, koja je započela u ponedjeljak i trebalo bi da traje do 28. augusta.

Vježba, simulacija invazije Sjeverne Koreje, koja ima nuklearno oružje, uključuje 50.000 južnokorejskih i 30.000 američkih vojnika, javlja Fena.

Ako Vijeće sigurnosti bude i dalje ignoriralo zahtjev Demokratske Narodne Republike Koreje da raspravlja o združenoj američkoj vježbi, samo će se izložiti opasnosti da napusti svoju prvenstvenu misiju da održava mir i sigurnost u svijetu i postane političko sredstvo“, napisao je ambasador Ja Song Nam.

Na pitanja u vezi razmjene vatre na granici, glasnogovornica UN-a Eri Kaneko je rekla da Ujedinjene nacije "pažljivo prate razvoj događaja s ozbiljnom zabrinutošću".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije