Sjeverna Koreja ispalila već treći projektil u sedam dana

0
Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja ispalila već treći projektil u sedam dana
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila krstareće rakete u more blizu svoje zapadne obale u sklopu strateške vježbe, izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

"Vježba je pridonijela testiranju sposobnosti brzog protunapada Korejske narodne vojske i poboljšanju sposobnosti za strateške napade", rekla je KCNA, dodajući da je riječ o "strateškoj" vježbi, što je termin koji se uglavnom koristi za nuklearno oružje, prenosi Reuters.

KCNA je rekla da je projektil, model nazvan "Hwasal-2", ispaljen u Zapadno more u utorak.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Obavještajne agencije Washingtona i Seula "trenutno provode detaljnu analizu" ovih hitaca, dodao je južnokorejski glavni štab.

Odnosi između Seula i Pjongjanga naglo su se pogoršali posljednjih mjeseci, a Sjever je ove godine pojačao testiranja vojne opreme, uključujući testiranje onoga što je opisao kao "sistem podvodnog nuklearnog oružja" i projektila, hipersonične balistike na kruto gorivo.

Testovi krstarećih projektila, koji lete u atmosferi, ne potpadaju pod sankcije koje je UN nametnuo Sjevernoj Koreji, za razliku od balističkih projektila, čija je putanja uglavnom u svemiru.

Južna Koreja i Sjedinjene Države tvrde da, unatoč sankcijama UN-a, Sjever šalje oružje Rusiji, vjerovatno u zamjenu za tehničku pomoć sa svojim špijunskim satelitskim programom.

Britanska agencija podsjeća da je ovo treća vježba s krstarećim projektilima koju je Sjeverna Koreja izvela u manje od sedam dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije