Sjedinjene Države stavile vođu Hamasa na crnu listu terorista

Fena
Sjedinjene Države stavile vođu Hamasa  na crnu listu terorista
Foto: EPA / Ismail Haniya
Sjedinjene Države u srijedu su stavile vođu palestinskog islamističkog pokreta Hamas, Ismaila Haniyu, na crnu listu terorista i uvele su mu sankcije.

Ovaj potez će sigurno pojačati napetosti, nakon što je  Washington priznao Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu.

Haniya (55), koji je izabran za vođu Hamasa u maju prošle godine, predstavlja pragmatično krilo pokreta. 

"Haniya ima bliske veze s vojnim krilom Hamasa i zagovornik je oružane borbe, uključujući i napade na civile", navodi američki State Department u saopćenju.

"On je, sudeći po izvještajima, učestvovao u terorističkim napadima na izraelske građane. Hamas je odgovoran za ubistvo 17 američkih državljana u terorističkim napadima", navodi se u saopćenju.

Haniya je sada na crnoj listi sankcioniranih pojedinaca koju je objavilo američko ministarstvo trezora, kojom se zamrzavaju njegova sredstva u SAD-u i zabranjuje se svim američkim pojedincima i kompanijma da posluju s njim. 

Hamas - koji kontrolira pojas Gaze duže od decenije - već je na američkoj crnoj listi terorističkih organizacija od 1997. godine, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije