... / Sjećanje na Ataturka: Jutros u Turskoj sve je stalo u 9.05

10. 11. 2020. u 12:38:00 Anadolija

Shares: 1187

Širom Turske danas se prigodnim programima i manifestacijama obilježava 82. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske. 

Centralna manifestacija upriličena je na platou Ataturkovog mauzoleja Anitkabira u Ankari, gdje su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i delegacije.

Erdogan je položio vijenac u mauzoleju, nakon čega je tačno u 9:05 sati, u vrijeme kada je Ataturk umro, prvom predsjedniku Turske odana počast uz sirene i intoniranje himne Republike Turske.

Isto su učinili i građani širom zemlje. Na ulicama su se zaustavili automobili, vozači su izašli iz njih i odali počast.   

Erdogan je danas napisao da se na 82. godišnjicu njegove smrti, sjećaju zapovjednika koji je uspješno vodio rat za nezavisnost Turske, osnivača Republike i prvog predsjednika.

Zbog obilježavanja u okolini Ataturkovog mauzoleja Anitkabira poduzete su opsežne sigurnosne mjere. Prije obilježavanja urađena je i dezinfekcija u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Nakon posjete delegacija Ataturkov mauzolej je ostao otvoren za posjete građana.

Ataturk je rođen 1881. godine u Solunu, tadašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Čanakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformisao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini.

Ataturk je tokom života zahvaljujući vojnim i političkim sposobnostima dobio svaku bitku u koju je ušao s ciljem jačanja i očuvanja nezavisnosti domovine i svoga naroda.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)