Sirijska opozicija: Nećemo pregovarati dok civili ginu

Radiosarajevo.ba
Sirijska opozicija: Nećemo pregovarati dok civili ginu

Lideri sirijske opozicije počeli su napuštati mirovne pregovore u Ženevi, nakon što su u zračnom napadu na pijacu na sjeverozapadu Sirije poginule najmanje 44 osobe, ističući da ne mogu učestvovati na mirovnim pregovorima dok civili svakodnevno ginu.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da su najmanje 44 civila poginula u zračnim napadima vladinih snaga u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije, u području koje kontrolira Al Nusra Front, blizak Al Kaidi.

Kao i takozvana Islamska država, i Al Nusra je isključena iz mirovnih pregovora, a režimske snage su nastavile ofanzivu na područja pod njihovom kontrolom.

Glavni opozicioni Visoki pregovarački komitet je osudio napad na pijacu Maret al-Numan i nazvao ga masakrom i jasnim kršenjem primirja.

Taj napad je bio "odgovor snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada" na odluku Komiteta da suspendira svoje učešće u ženevskim pregovorima, tvrdi Komitet, javlja Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije