Sirija: U zračnom napadu ubijen vojni zapovjednik Hezbollaha

Radiosarajevo.ba
Sirija: U zračnom napadu ubijen vojni zapovjednik Hezbollaha

Vojni zapovjednik Hezbollaha Samir Kuntar ubijen je danas u vazdušnom napadu na okrug Al-Homsi u blizini glavnog sirijskog grada Damaska, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Hezbollaha su okrivili Izrael za napad u kojem su ciljane, kako navode, stambene zgrade u kojima je Kuntar boravio sa drugim borcima. 

Pomenuta oružana grupa je u današnjem saopćenju Kuntarovo pogibiju nazvala "ubistvom u cionističkim zračnim napadima".

U Izraelu, sa druge strane, niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je nekoliko zvaničnika ipak "pohvalilo" takav potez.

Čelnik opozicijske Laburističke partije Isaac Herzog Kuntarovu smrt Kuntara nazvao je "historijskom pravdom" koja će, kako je rekao, poslužiti za poboljšanje regionalne stabilnosti. 

Izrael je ranije optužio grupu na čelu sa Kuntarom za organizovanje oružanih skupina u Siriji nedaleko od Golanske visoravni. 

Izraelski list "Maariv" citirajući bivšeg izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Libermana izvijestio je kako je Kuntar predstavljao dugogodišnju prijetnju izraelskoj sigurnosti.  Lieberman je navodno izjavio kako "nema infroamcije" o tome ko je izvršio zračni napad koji je doveo do Kuntarove smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije