Sirija: Tokom ruskih napada u februaru poginulo 390 osoba

Radiosarajevo.ba
Sirija: Tokom ruskih napada u februaru poginulo 390 osoba

Tokom februara u ruskim napadima na Halep i okolinu koja je pod kontrolom sirijske opozicije poginulo je 390 osoba, među njima 53 žene i 103 djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Sirijski institut pravde navodi da je 390 osoba izgubilo život u napadima izvedenim iz zraka i sa kopna tokom februara. Izvedeni su u Halepu i okolini, područjima koja se nalaze pod kontrolom opozicije. 

Meta su im uglavnom bila naseljena područja i tom priliko je, između ostalih, poginulo 103 djece, 53 žene, jedan novinar, dva zdravstvena radnika i šest članova humanitarnih organizacija. 

Bombardovane su škole, džamije i bolnice. Sirijski institut pravde dodaje da su Rusi u februaru na nekoliko područja u Halepu izvršili "masakr". 

Sporazum o prekidu vatre u Siriji, stupio je na snagu 27. februara u ponoć. Ovaj sporazum se ne odnosi na borbu protiv terorističkih organizacija na tom prostoru.

Prekid vatre u Siriji posljednji je u nizu diplomatskih napora da se okončao građanski rat u Siriji koji traje pet godina. Rat u Siriji je počeo u proljeće 2011. godine, kada su se sukobile režimske snage predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenici koji Assada žele svrgnuti s vlasti.

Prema posljednjim podacima koje je UN objavio prije nekoliko mjeseci, rat u Siriji, koji je počeo 2011. godine, do sada je odnio više od 250.000 života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije