Sirija: Sukob postaje sve brutalniji

Radiosarajevo.ba
Sirija: Sukob postaje sve brutalniji

Istražitelji Ujedinjenih naroda (UN) objavili su da se obje strane u Siriji moraju smatrati odgovornim za zločine, dok sukob postaje sve brutalniji. Sirijski režim i pobunjenički borci čine ratne zločine i sukobi dostižu "nove nivoe brutalnosti“, navodi se u novom izvještaju UN-a.

Iz Komisije UN-a za istragu o Siriji u utorak je saopćeno da se vojni i vladini lideri moraju smatrati odgovornima za provođenje "usklađene politike“ kršenja ljudskih prava, prenosi Al Jazeera Balkans. Istražitelji UN-a su rekli i to da imaju "opravdane razloge“ vjerovati da se u Siriji koristi ograničena količina hemijskog oružja.

Što se tiče evropskih zemalja koje razmatraju naoružavanje sirijskih pobunjenika, u izvještaju se upozorava na to da bi transfer oružja povećao rizik kršenja ljudskih prava, što će dovesti do većeg broja smrti i povreda civila. „Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti postali su svakodnevnica u Siriji.“

U njihovom posljednjem izvještaju, koji se zasniva na intervjuima sa žrtvama, medicinskim osobljem i drugim svjedocima od polovine januara do polovine maja, navodi se kako su istražitelji primili optužbe da su snage sirijske Vlade i pobunjenici koristili zabranjeno oružje, ali većina svjedoka tvrdi da se radi o vladinim snagama. Dodaje se da se uvjerljivi dokazi mogu osigurati samo nakon testiranja uzoraka uzetih direktno od žrtava na mjestu navodnih napada. U izvještaju se poziva Damask da ekspertnim timovima dopusti ulazak u zemlju.

Što se tiče vladinih snaga, vojska i pridružene milicije optužuju se za mučenja, silovanja, prisilna premještanja i nestanak ljudi. S druge strane, pobunjeničke snage optužene su da su izvele pogubljenja bez ikakvog prethodnog suđenja, kao i to da su odgovorne za mučenje, uzimanje talaca i pljačkanje. Međutim, navodi se da djela koja su počinili pobunjenici „nisu dostigla intenzitet i obim onih koja su uradile vladine snage i pridružene milicije“.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon imenovao je tim za istragu navodnih napada hemijskim oružjem, nakon što je sirijska vlada od UN-a tražila da ispita napad za koji tvrdi da su ga počinili pobunjenici 19. marta u selu Khan al-Assal, sjeverno od Halepa. Međutim, Vlada insistira na tome da istraga bude ograničena na taj incident, dok Ban traži šire ispitivanje, uključujući decembarski napad na Homs. Generalni tajnik UN-a imenovao je švedskog eksperta za hemijsko oružje Akea Sellstroma da vodi istragu UN-a, ali je Sirija odbila pustiti njegov tim u zemlju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije