Sirija: Stotinu kamiona humanitarne pomoći kreće prema opkoljenim zonama

Radiosarajevo.ba
Sirija: Stotinu kamiona humanitarne pomoći kreće prema opkoljenim zonama

Stotinjak kamiona s hranom i lijekovima krenut će danas iz Damaska  u nekoliko opkoljenih gradova u Siriji gdje stanovništvo živi u dramatičnim uslovima, rekao je član sirijskog Crvenog polumjeseca.

“Konvoj od 100 kamiona s hranom, brašnom i lijekovima će krenuti danas prema opkoljenim zonama”, rekao je Muhanad el-Assadi, zvaničnik Crvenog polumjeseca.

Oko četrdeset kamiona će krenuti u Muadamijat el-Šam, grad koji drže pobunjenici u blizini Damaska. Oko trideset i pet kamiona će ići u Madaju i Zabadani, dva grada također blizu Damaska koje je opkolio režim. Dvadeset kamiona će otići prema Fuau i Kafraji, dva šiitska mjesta u pokrajini Idleb, na sjeverozapadu zemlje, koje drže u opsadi pobunjenici.

Jedna mobilna klinika će također biti poslana u Madaju, grad gdje ljudi umiru od gladi i koji simbolizira patnju civilnog stanovništva u petogodišnjem ratu u Siriji.

Izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura, koji je u posjeti Damasku od ponedjeljka navečer, saopćio je da je od sirijske vlade dobio odobrenje da organizira humanitarne konvoje prema opkoljenim gradovima. Ured Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć (OCHA) je precizirao da se radi o sedam zona: Deir Ezzoru (na sjeveroistoku), Fua i Kafraja, Madaja, Zabadani, Muadamijat el Đam i Kafar Batna, u blizini Damaska. Ovi konvoji, čak i u toku snabdijevanja gradova koje pobunjenici drže u opsadi, moraju preći teritorije koje kontrolira vlada.

Podsjećajući na “zadatak” Damaska “da dozvoli UN-u da pruži humanitarnu pomoć” civilima, Mistura je rekao da današnji konvoj predstavlja “test”. Režim iz Damaska je oštro reagirao na ovo, ocjenjujući da vlada neće dozvoliti izaslaniku UN-a ni bilo kome da govori o testiranju ozbiljnosti Sirije, prema državnoj novinskoj agenciji Sana. “Sirijska vlada sada ima potrebu da testira kredibilitet izaslanika UN-a” rekao je jedan zvaničnik ministarstva vanjskih poslova, a prenijela Sana.

Više od milion osoba živi s “povećanim rizikom od smrti” zbog nedostatka hrane, struje i vode u 46 opkoljenih mjesta, prema izvještaju UN-a, naveo je Le Figaro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije