Sirija: Pobunjenici ubili i uhapsili desetke džihadista

Radiosarajevo.ba
Sirija: Pobunjenici ubili i uhapsili desetke džihadista

Pobunjenici, koji su odlučili da potuku svoje bivše saveznike zbog njihovih višestrukih zlostavljanja, ubili su i uhapsili desetke džihadista, izvijestila je nevladina organizacija, prenosi Fena.

"Najmanje 36 boraca pripadnika i bliskih članova Islamske države u Iraku i Levantu (EIIL, filijala el-Kaide) ubili su od petka u pokrajini Idleb i stotinjak uhapsili pobunjenici u ovoj regiji, na sjeverozapadu Sirije", izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Prema ovoj nevladinoj organizaciji (NVO) i aktivistima, oštre borbe su izbile u petak između EIIL-a i tri pobunjeničke koalicije u pokrajinama Idleb i Alep (na sjeveru zemlje).

Džihadisti, od kojih su brojni stranci, prišli su pobuni protiv režima Bašara el-Assada u toku pobune protiv vlasti.

U početku su bili dobrodošli jer su bili dobro organizirani, ali njihove otmice mirnih aktivista i ubistva nedžihadističkih pobunjenika su postepeno uzrokovali gnjev opozicije, koja ih je optužila da su "ukrali" njihovu revoluciju protiv režima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije