Sirija: Hemijsko oružje protiv vanjskih neprijatelja

Radiosarajevo.ba
Sirija: Hemijsko oružje protiv vanjskih neprijatelja

Sirijski režim je prvi put u ponedjeljak priznao da posjeduje skladišta hemijskog i biološkog oružja i rekao da će ga upotrijebiti u slučaju da bude napadnut izvana i da ga nikada ne bi upotrijebio protiv vlastitih građana.
Smatra se da Sirija posjeduje nervne bojne otrove, iperit i Skud rakete koje mogu dostaviti ove smrtonosne hemikalije te niz naprednih konvencionalnih oružja, uključujući protutenkovske rakete i prenosne protuzračne rakete, javlja AP

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdisi rekao je da su skladišta na sigurnom, kao odgovor na široko rasprostranjenu zabrinutost da bi mogla pasti u ruke nesložnih grupa pobunjeničkih snaga koje se bore protiv vlade.

"Hemijsko ili biološko oružje nikada neće biti upotrijebljeno i, ponavljam, nećemo ga upotrijebiti dok traje kriza u Siriji. Ovo oružje se nalazi u skladištu pod sigurnosnim mjerama i direktnom supervizijom sirijskih oružanih snaga i bit će upotrijebljen isključivo u slučaju da Sirija bude napadnuta izvana", rekao je on na pres-konferenciji emitovanoj na televiziji.

Iz Izraela su poručili da strahuju da bi haos nakon pada Asada mogao dozvoliti neprijateljima jevrejske države da dobiju pristup sirijskom hemijskom oružju i nisu isključili vojnu intervenciju kojom bi to spriječili. Viši američki obavještajni zvaničnik rekao je da su Sirijci premjestili hemijsko naoružanje sa sjevera, gdje su sukobi najžešći, kako bi ga osigurali, za šta je američki zvaničnik rekao da je odgovoran korak, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije