Sirija: Danas poginulo 67 osoba

Radiosarajevo.ba
Sirija: Danas poginulo 67 osoba

Međunarodna organizacija za nadgledanje ljudskih prava u Siriji (SHRW) saopćila je da je u današnjim vojnim operacijama sirijskih snaga sigurnosti pod kontrolom Bashara al-Assada korištena sva raspoloživa artiljerija, te da je poginulo najmanje 67 osoba.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija,  22 osobe poginule su u okolici glavnog grada Damaska.

Istovremeno, danas je Slobodna vojska Sirije zauzela nekoliko važnih uporišta snaga pod kontrolom Bašara el-Asada u gradu Idlibu na sjeveru te zemlje, javila je Siria Network News (SNN).

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija, pripadnici Slobodne vojske Sirije zarobili su 256 Asadovih vojnika. Mreža SNN precizira da je među zarobljenim vojnicima bilo i oficira.

Pobunjeničke snage preuzele su kontrolu nad mnogim mjestima u okolici Idliba, a deset Asadovih vojnika, od kojih je jedan ranjen, dezertirali su tokom operacija protiv pobunjenika u Azmarinu kod Idliba, te prešli u susjednu Tursku.

Nakon prelaska tursko-sirijske granice, vojnici su smješteni u zgradi turske vojne policije u pograničnom mjestu Hadžipaši.

Uporedo s tim, Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji sa sjedištem u Londonu (SHRW) saopćila je da je u jučerašnjim vojnim operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika širom Sirije život izgubilo najmanje 109 osoba, među kojima je bilo žena, djece i starih i iznemoglih osoba, prenosi Fena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije