Sin Joe Bidena tvrdi da nije kriv za utaju poreza

0
Hina
Sin Joe Bidena tvrdi da nije kriv za utaju poreza
Foto: EPA / Hunter Biden

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, izjasnio se u srijedu, 26. jula, da nije kriv za utaju poreza nakon što je savezna sutkinja u Delawareu rekla da joj treba više vremena da pregleda predloženu nagodbu sa saveznim tužiteljima po kojoj bi Biden izbjegao drugu optužbu za nezakonito posjedovanja oružja.

Rutinsko ročište o izjašnjavanju o krivnji neočekivano se pretvorilo u trosatnu raspravu koja je uključivala diskretne pregovore između advokata i oštra pitanja sutkinje okružnog suda SAD-a Maryellen Noreike.

"Danas ne mogu prihvatiti sporazum o priznanju krivnje", rekla je, zamolivši strane da je izvijeste zašto bi ga trebala prihvatiti.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

To znači da Hunterovi advokati i tužitelji još mogu uvjeriti Noreiku da odobri ispregovaranu nagodbu ili da je promijeni na način koji bi joj bio prihvatljiv. Hunter Biden nije platio porez na prihod veći od 1,5 miliona dolara u 2017. i 2018. i duguje više od 100.000 dolara, tvrde tužitelji.

U odvojenom slučaju optužen je za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja i korištenje kontroliranih supstanci bez izdanog recepta. Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jeane-Pierre rekla je da predsjednik podržava svog sina.

"Hunter Biden je privatni građanin i ovo je njegova lična stvar", dodala je.

Republikanci su Huntera godinama optuživali da je iskoristio političku moć svog oca za ličnu korist u svojim poslovima u Ukrajini i Kini. Istraga koju je proveo američki državni advokat David Weiss, kojeg je Donald Trump imenovao, nije otkrila nikakve dokaze koji bi poduprli te tvrdnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije