Sin bogataša priznao umiješanost u ubistvo studentice: "Duboko žalim zbog nesretnog incidenta"

0
Radiosarajevo.ba
Sin bogataša priznao umiješanost u ubistvo studentice: "Duboko žalim zbog nesretnog incidenta"
Foto: Printscreen / Youtube / Farouk i Martine

Sin milijardera koji je prije 15 godina pobjegao u Jemen nekoliko sati nakon smrti studentice u Londonu, za BBC je priznao svoju umiješanost u njenu smrt. Tijelo Martine Vik Magnussen (23) otkriveno je ispod ruševina u podrumu u Londonu 2008. godine.

Farouk Abdulhak, za kojim je londonska policija raspisala potjeru, nikada nije pričao o ovom slučaju. Novinarki BBC je rekao da je Martine umrla zbog seksualne nezgode. Nawal Al-Maghafi, novinarka, tada je studentica kada je tijelo Martine Vik Magnussen pronađeno.

Novinarka Maghafi počela je komunicirati sa osumnjičenim preko društvenih mreža

"Izvještaji o ovom slučaju su me šokirali, najviše zbog toga što je glavni osumnjičeni bio iz Jemena, isto kao i ja", kazala je. Kada je 2011. počela raditi za BBC, to je bila jedna od prvih priča koje je pratila. Maghafin glavni cilj bio je pronaći odgovore koji će pomoći Martineinoj porodici. 

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Prošle godine uspjela je ostvariti kontakt sa osumnjičenim Faroukom Abdulhakom. Njihova komunikacija počela je preko društvenih mreža. Preko stotinu novinara ga je kontaktiralo, ali nikome drugome nije odgovorio. Par dana nakon što su započeli komunikaciju, poslao joj je znakovitu poruku, za koju se ispostavilo da je tek prva u nizu.

"Učinio sam nešto kad sam bio mlađi, to je bila moja greška", napisao je. U pisanim i glasovnim porukama koje su uslijedile tokom sljedećih pet mjeseci nijednom nije spomenuo stradalu Martine, niti se osvrtao oko njene smrti, nego je umjesto toga govorio o incidentu ili nesreći.

Patolozi kažu da je studentica vjerovatno zadavljena ili ugušena

Izvještaj patologa pokazao je koliko je bila nasilna smrt mlade norveške studentice. Umrla je zbog pritiska na vrat, što može značiti da je bila zadavljena, ugušena ili prisilno zadržavana. Na njenom tijelu pronađene su 43 porezotine ili ogrebotine, a mnoge od njih karakteristične su za povrede nastale pri napadu ili zadobivene u borbi.

Farouk i Martine studirali su zajendo u poslovnoj školi u Londonu. Martine je željela u tom gradu ostati i raditi u finansijskom sektoru. Kako navode njeni prijatelji, posljednji put su je vidjeli u ranim jutarnjim satima 14. marta 2008. u klubu u Mayfairu, mjestu gdje su ona i Farouk slavili kraj ispitnih rokova.

Upravo su ti prijatelji izjavili su da je Farouk predložio da se zabava nastavi u njegovom stanu u centru Londona. Oni nisu otišli, ali Martine je željela nastaviti s provodom.  Nadzorne kamere pokazale su da je klub napustila zajedno sa Faroukom oko 3 ujutro, a nema svjedoka koji bi mogli ispričati što se dogodilo kasnije.

U cik zore Martine više nije bila živa, a njeno tijelo pronađeno je nakon dva dana. U međuvremenu je Farouk već pobjegao avionom u Kairo, odakle je sa očevim privatnim avionom odletio u Jemen.

Faroukovog otac je bogataš iz Jemena

Farouk je odrastao na relaciji između SAD-a i Egipta, a sin je Shahera Abdulhaka, jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u Jemenu koji je izgradio carstvo na šećeru, negaziranim pićima, nafti i oružju, a bio je i blizak prijatelj tadašnjeg jemenskog predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Kada je novinarka Maghafi prvi put pokušala razgovarati s Faroukom 2011. godine, mjesece je provodila u Jemenu samo da bi ga našla, a ubrzo nakon toga je morala napustiti zemlju kada su je vlasti upozorile da priču ostavi na miru.

U februaru 2022. odlučila je ponovo istražiti ovaj slučaj, ali ovaj put iz Londona. Tada je Faroukov otac umro, a predsjednik Saleh odstupio s dužnosti. Znala da neće biti jednostavno natjerati Farouka da progovori. Kada je njen prijatelj uspio doznati njegov broj, ona mu je poslala poruku s nekoliko različitih aplikacija, ali bez odgovora. Tada je njen prijatelj otkrio da Farouk koristi aplikaciju Snapchat.

Najbolji prijatelj Ane Walsh oglasio se na Instagramu i otkrio nove informacije

Najbolji prijatelj Ane Walsh oglasio se na Instagramu i otkrio nove informacije

Tu mu je poslala poruku, a odgovor je odmah stigao. Prvo je upitao odakle je ona, dala mu je naziv bogatog komšiluka u Jemenu gdje je odrasla, pretpostavljajući da je i on odande. Bila je u pravu, a Farouk je postao zainteresiran. Polako je dobila njegovo povjerenje, iako mu je u početku rekla da je novinarka, počeo se otvarati.

Farouk: "Bila je to pogreška, ne mogu ići u Englesku"

"Učinio sam nešto kada sam bio mlađi, bila je to pogreška... Rekao sam ti moje pravo ime, ne mogu ići u Englesku zbog nečeg što se ondje dogodilo. Jedini razlog što se bojim jest taj što si mi rekla da si novinarka, što znači da si posljednja osoba s kojom bih trebao razgovarati", napisao je.

Njegovi prijatelji iz Londona izgubili su kontakt s njim kada je pobjegao, iako su svi rekli da su bili šokirani kada su doznali za Martineinu smrt i rekli da je njegova navodna umiješanost potpuno netipična za njega.

Užas u Kanadi: Tinejdžer ubio dva policajca, nisu ni stigli izvaditi oružje

Užas u Kanadi: Tinejdžer ubio dva policajca, nisu ni stigli izvaditi oružje

Novinarka je Farouku eksplicitno navela da radi za BBC i da želi objaviti priču. Iznenađujuće, to ga nije spriječilo da nastavi govoriti. Pitala ga je da objasni što je mislio kada je napisao da žali za mnogo toga. Odgovorio je: "Duboko žalim zbog nesretnog incidenta koji se dogodio. Žalim što sam došao ovdje, u Jemen, trebao sam ostati i preuzeti odgovornost."

Prijatelj Faroukovog oca: "Farouk je izgledao drogirano"

Maghafi je uspjela pronaći Samira, bliskog prijatelja Faroukovog oca koji je živio u Londonu, koji joj je rekao da ga je Farouk nazvao rano ujutro 14. marta i zatražio ga da mu da nešto para rekavši da je hitno morao otputovati za Kairo, jer su mu kreditne kartice blokirane. Samir je otišao po novac, a kada se vratio, Farouk je ležao onesviješten na njegovom kauču.

"Izgledao je drogirano", priča Samir. Dodaje da je Farouk kupio avionsku kartu za Kairo, a već od ranije je bilo poznato da ga je odande otac odvezao u Jemen. Farouk nikada prije nije živio u Jemenu, ali znao je da ne može biti poslan u Englesku. 

Azra Š. radila kao dadilja u Beogradu: Ovaj oglas objavila prije ubistva Ranka Eskobara

Azra Š. radila kao dadilja u Beogradu: Ovaj oglas objavila prije ubistva Ranka Eskobara

Novinarka je detaljnije razgovarala s drugim prijateljem Faroukovog oca, jordanskim poduzetnikom Abdulayem Al-Mejalijem. "Njegov sin je želio ići u Englesku na sud da se brani. Ali, otac ga je savjetovao da se ne miješa i da ostane u Jemenu", kazao je Al-Mejali.

Jessica Wadsworth, glavna istražiteljka koja je bila zadužena za slučaj u to vrijeme, priznala je da je bila veoma razočarana kada su saznali da je Farouk napustio zemlju. "Propustili smo priliku. Nikada nisam istraživala ubistvo gdje već nakon tri ili četiri dana shvatite da ne možete doći do glavnog osumnjičenog", zaključila je, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije